Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

15/8/2012. Πανήγυρις του ιστορικού Ναού Παναγίας Κοσμοσώτηρας Φερών.

Την 15η Αυγούστου, εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πανηγυρίζει ο ιστορικός Ναός της Παναγίας Κοσμοσώτηρας στις Φέρες. Ο Ναός, κτίσμα του 1152 μ.Χ., αποτελεί Προσκύνημα των απανταχού Θρακων και σύμβολο του θρακικού ορθόδοξου πολιτιστικού πλούτου.
Την παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως, Τρίτη 14 Αυγούστου, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον προαύλιο χώρο πίσω από τον Ναό, από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως π. Ειρηναίο και πολλούς ιερείς της Μητροπόλεως, παρουσία του Περιφερειάρχου κ. Γιαννακίδη, των βουλευτών κ.κ. Ντόλιου και Ουζουνίδη, του Αντιδημάρχου Φερών κ. Γκότση, ο Ταξίαρχος της 31ης Ταξιαρχίας των Φερών και πλήθους κόσμου. Στην ομιλία του πριν το τέλος του Εσπερινού ο Πρωτοσύγκελλος π. Ειρηναίος αναφέρθηκε στην ζωή και στο πρόσωπο της Παναγίας, για την διδασκαλία της Εκκλησίας μας για την Παναγία, όπως αναφέρεται στις αποφάσεις της Γ' Οικουμενικής Συνόδου. Επίσης, προέτρεψε τους παρευρισκομένους να προσεύχονται στην Παναγία μας να διαφυλάττει τημ Πατρίδα μας και την Θράκη μας ακέραιη και σημείωσε πως οι θρακιώτες πρέπει να μάθουμε να μαχόμαστε και να διεκδικούμε τα δίκαιά μας σε οποιαδήποτε περίσταση. Στο τέλος του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Κοσμοσώτηρας στους δρόμους των Φερών. Επίσης τελέσθηκε και το κτιτορικό μνημόσυνο του Σεβαστοκράτορος Ισαακίου Κομνηνού, κτίτορος της Μονής.

Ανήμερα της Κοιμήσεως, την Τετάρτη 15 Αυγούστου, τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία εντός του Ναού παρουσία των βουλευτών του Νομού και του Δημάρχου Αλεξανδρουπόλεως κ. Λαμπάκη και άλλοι στρατιωτικοί και πολιτικοί άρχοντες.


Να σημειώσουμε ότι ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος απουσίαζε από την Πανήγυρη καθώς, έπειτα από πρόσκληση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, τον συνόδευσε και συλλειτούργησε μαζί του στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά στον Πόντο της Τουρκίας.