Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

6/11/2012. Εκδημία Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κυρού Δαμασκηνού.

Τα ξημερώματα της Τρίτης 6 Νοεμβρίου 2012 εξεδήμησε προς Κύριον σε ηλικία 92 ετών ο μακαριστός Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κυρός Δαμασκηνός Ρουμελιώτης. Ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση κατά τις τελευταίες μέρες στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κυρός Δαμασκηνός Ρουμελιώτης γεννήθηκε το 1920 στην Οιχαλία Μεσσηνίας. Σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα. Χειροτονήθηκε το 1951 Διάκονος και το 1958 Πρεσβύτερος. Εξελέγη Μητροπολίτης το 1974 και διαποίμανε θεοφιλώς την ακριτική Μητρόπολη Μαρωνείας για 38 έτη. Αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Διετέλεσε δις τοποτηρητής της Μητροπόλεώς μας κατά το 1974 υποδεχόμενος τον Μητροπολίτη Άνθιμο Ρούσσα και το 2004 υποδεχόμενος τον νυν Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο, καθώς και της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου κατά το έτος 2009.

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής,  θα ψαλεί στον Ιερό Καθεδρικό  Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου και ώρα 15.00 προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Η ταφή του μακαριστού Ιεράρχου θα γίνει, κατά την επιθυμία του, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, ναό για τον οποίο ο μακαριστός μόχθησε προσωπικώς για την ανέγερσή του. Τοποτηρητής ωρίσθηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός ως αρχαιότερος εκ των ομόρων Μητροπολιτών.

ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ.