Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

18/1/2013. Ο Μητροπολίτης μας στον Άγιο Αθανάσιο Διδυμοτείχου.

Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, και στην περιοχή μας πανηγύρισαν πολλοί Ναοί και εξωκκλήσια επ’ ονόματι του Αγίου, όπως οι ενορίες της Ιτέας, της Πυλαίας και του Αριστήνου, καθώς επίσης και αναβίωσε και το έθιμο «Τάξιμο στον Άγιο Αθανάσιο» στην ενορία της Μαΐστρου.
Ο Μητροπολίτης μας το πρωί της Παρασκευής μετέβη στο Διδυμότειχο όπου πανηγύρισε ο πολιούχος της πόλεως Άγιος Αθανάσιος στον ομώνυμο μεταβυζαντινό Μητροπολιτικό Ναό, που είναι κτισμένος στο Κάστρο της πόλεως. Στην Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε προεξήρχε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος, ο Επίσκοπος Παλμύρας κ. Ιωάννης του Πατριαρχείου Αντιοχείας και ο οικείος ποιμενάρχης Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι Μητροπολίτες μετέβησαν στη συνοικία της Ταμπακιάς, όπου υπάρχει και Παρεκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου, και ευλόγησαν το τάξιμο (κουρμπάνι), σύμφωνα με το παραδοσιακό έθιμο, που προσφέρουν οι ευλαβείς αλιείς των ποταμών Έβρου και Ερυθροποτάμου.

 

Φωτογραφίες: Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου