Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

20/4/2014. Εσπερινός της Αγάπης.

Το πρωί του Πάσχα τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Εσπερινός της Αγάπης. Πριν τον Εσπερινό πραγματοποιήθηκε η Λιτανεία της Αναστάσεως στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως. Με την επιστροφή της λιτανείας στον Μητροπολιτικό Ναό, άρχισε ο Εσπερινός της Αγάπης. Το Ευαγγέλιο του Εσπερινού φέτος αναγνώσθηκε σε 8  γλώσσες.
Ο Μητροπολίτης μας ανέγνωσε το Ευαγγέλιο εκ του πρωτοτύπου, ο Πρωτοσύγκελλος αρχιμ. Ειρηναίος Λαφτσής στα λατινικά, ο αρχιμ. Θεόκλητος Καρακουλίδης στα σέρβικα, ο αρχιμ. Άνθιμος Ρεγγίδης στα γερμανικά, ο αρχιμ. Εφραίμ Γκαρσία στα ισπανικά, ο αρχιμ. Σωφρόνιος Δημαράς στα ρώσικα, ο πρωτοπρ. Δημήτριος Κεσκίνης στα αγγλικά, ο ιεροψάλτης κ. Δημήτριος Σουλακάκης στα γαλλικά και ο ιεροψάλτης κ. Χρήστος Παπαναστασίου στην ομηρική διάλεκτο. Στο τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης μας ευλόγησε και μοίρασε σε όλο το εκκλησίασμα τα πασχαλινά κόκκινα αυγά με τον χορό των ιεροψαλτών να αποδίδουν εξαίσια αναστάσιμους ύμνους.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας τελέσθηκε κατ’ έθος ο Εσπερινός της Αγάπης στην γυναικεία Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μάκρης. Το Ευαγγέλιο ανεγνώσθη εκτός του πρωτοτύπου στα αγγλικά και στα ρώσικα ενώ ο χορός των μοναζουσών το απέδωσε στην ομηρική διάλεκτο. Στο τέλος ο Μητροπολίτης μας ευλόγησε και μοίρασε τα πασχαλινά αυγά εκτός του Καθολικού, δίπλα στον τάφο του μακαριστού γέροντος π. Πολυκάρπου, ευχόμενος στην γερόντισσα Μακρίνα και στις αδελφές της Ιεράς Μονής και σε όλους τους προσκυνητές της Ιεράς Μονής.