Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

30/5/2014. Στην Παναγία Κοσμοσώτειρα εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Πόλεως.

Στον ιστορικό Ναό της Παναγιάς Κοσμοσώτειρας στις Φέρες πραγματοποιήθηκε μία  ξεχωριστή εκδήλωση που επιμελήθηκε η 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, υπό την αιγίδα της 12ης Μεραρχίας, για την επέτειο της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως. 
Πριν την έναρξη της εκδηλώσεως, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε την ικανοποίηση και την χαρά του που η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή μας, επέλεξε τον συγκεκριμένο Ιερό Ναό για αυτήν την ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης. «Ένας Ναός που δεν είναι απλά συνδεδεμένος με την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, αλλά με την αρχή της παρακμής της. Μία παρακμή, που διήρκησε αρκετά χρόνια και - ως γνωστόν - οδήγησε στην αποφράδα ημέρα της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης μας.

Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως έγινε η εξιστόρηση για  το χρονικό της Αλώσεως. Ακολούθησαν αφηγήσεις και μαρτυρίες, πλαισιωμένες από βυζαντινούς ύμνους και άσματα από τα μέλη της  χορωδίας των Φερών. Εντός αυτής της ατμόσφαιρας,  ο κόσμος που κατέκλυσε τον Ιερό Ναό μεταφέρθηκε νοερά, στο κλίμα της ημέρας που σημάδεψε και καθόρισε την πορεία του Ελληνισμού μέχρι σήμερα.