Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

8/11/2014. Συνάντηση Μακ. Πατριάρχου Αντιοχείας με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γεροντόπουλο.

Με τον Εβρίτη υφυπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Κυριάκο Γεροντόπουλο είχε την ευκαιρία να συναντηθεί ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014, στο πλαίσιο των επαφών του κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στην Ελλάδα και λίγο πριν αναχωρήσει για την πατρίδα του, την Συρία. Ο Πατριάρχης άκουσε με ικανοποίηση τον κ. Γεροντόπουλο να του μεταφέρει την απόλυτη συμπαράσταση της ελληνικής πολιτείας και του υπουργείου Εξωτερικών ειδικότερα, προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Συρίας και ιδίως προς τους χριστιανούς. 
Από την πλευρά του, ο Μακαριώτατος περιέγραψε στον υφυπουργό την δραματική κατάσταση και τις δύσκολες ώρες που περνά ο λαός της χώρας της Μέσης Ανατολής, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις μεγάλες δυσκολίες που έχουν, στους κινδύνους που περνούν  και στους διωγμούς που δέχονται, σε πολλές περιπτώσεις, οι Χριστιανοί της περιοχής, εντός της  εμπόλεμης και εμφυλιακής κατάστασης που έχει περιέλθει εδώ και αρκετούς μήνες η πολύπαθη Συρία. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου στην Ιερά Μονή της Μάκρης.

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερη ήταν η χαρά του Μακαριωτάτου κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε δεχόμενος την επίσκεψη ενός παλιού του γνώριμου. Ο καθηγητής Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριος Τσελεγκίδης ήρθε στην Αλεξανδρούπολη για να συναντήσει και να συνομιλήσει με τον Πατριάρχη Αντιοχείας, τον οποίο γνωρίζει από τα φοιτητικά χρόνια του στην Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης, όταν και ο νυν Πατριάρχης κ. Ιωάννης ήταν φοιτητής του κ. Τσελεγκίδη.