Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

14/8/2015. Εγκώμια της Παναγίας στους Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως.

Την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015 παραμονή της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Αλεξανδρουπόλεως ο Μέγας Εσπερινός. 



Το πολυπληθές εκκλησίασμα με κατάνυξη παρακολούθησε τον Εσπερινό στον οποίο συμμετείχαν οι ιερείς Αρχιμ. Θεόκλητος Καρακουλίδης, Πρωτοπρ. Λάμπρος Αραμπατζής, Πρεσβ. Σταύρος Παπαβασιλείου και Πρεσβ. Δημήτριος Χατέλος και με συγκίνηση άκουσε πριν το τέλος του Εσπερινού τα εγκώμια προς την Υπεραγία Θεοτόκο από τη χορωδία των κυριών της Ενορίας, οι οποίες με φροντίδα και επιμέλεια συνέχισαν μια παράδοση που έχει καθιερωθεί εδώ και κάποια χρόνια στον Ιερό Ναό.  

Η ίδια παράδοση έχει καθιερωθεί  τα τελευταία χρόνια και στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής στην Αλεξανδρούπολη. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, χορωδία έψαλε τα εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου και ακολούθησε η περιφορά του Επιταφίου της Υπεραγίας Θεοτόκου στον αύλειο χώρο του Ναού με τη συμμετοχή των πιστών να είναι μεγάλη.