Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

Κατασκηνώσεις "ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ"

ΓΕΝΙΚΑ
Οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως είναι ένας γνώριμος και δοκιμασμένος θεσμός στον τόπο μας με πολύχρονη παράδοση και σημαντική επιτυχία και προσφορά στους νέους της περιοχής μας. 
Είναι μιά μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά να χαρούν την θάλασσα, το παιχνίδι, την ψυχαγωγία, την περιπέτεια, να βιώσουν την φιλία, την ομαδική ζωή και την αδελφική συναναστροφή μέσα σε ένα περιβάλλον που εμπνέεται από χριστιανική αγάπη και διδάσκει στα σημερινά μας παιδιά να συνεργάζονται και να συμβιώνουν με άτομα άγνωστα σε αυτά μέχρι χθες μακρυά από την φθοροποιό τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που συμβάλλουν στην απομόνωση, αναπτύσσωντας τις ικανότητες και τα χαρίσματά τους. Στην Κατασκήνωση τα παιδιά μαθαίνουν για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, τι πιστεύουμε σαν Χριστιανοί Ορθόδοξοι ενώ έρχονται σε επαφή με τα Μυστήρια και τις Ακολουθίες της και ιδιαιτέρως με το Μυστήριο της Εξομολογήσεως και της Θείας Κοινωνίας από τους πνευματικούς υπευθύνους της κάθε περιόδου.


Ιστορικά στοιχεία
Οι Κατασκηνώσεις "Ουρανούπολη" της Ιεράς Μητροπόλεως λειτουργούν ανελλιπώς από το 1968 στο 5ο χλμ. μεταξύ Μάκρης και Δικέλλων, δίπλα στην γυναικεία Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στις εγκαταστάσεις των ΚΑΑΥ του Ελληνικού Στρατού. Ιδρυτής υπήρξε ο μακαριστός Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Κωνστάντιος Χρόνης. Στις εγκαταστάσεις της έχουν φιλοξενηθεί χιλιάδες παιδιά από τον Έβρο, την Θράκη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι Κατασκηνώσεις λειτουργούν στο διάστημα του Ιουλίου-Αυγούστου κάθε έτους και φιλοξενούνται περί τα 400 παιδιά σε τέσσερις περιόδους:
  • Αγοριών Δημοτικού,
  • Αγοριών Γυμνασίου-Λυκείου,
  • Κοριτσιών Δημοτικού,
  • Κοριτσιών Γυμνασίου-Λυκείου,

ενώ πολλές φορές πραγματοποιούνται τριήμερα και πενταήμερα για φοιτητές, φοιτήτριες, και παντρεμένα ζευγάρια. Τα τελευταία χρόνια οι Κατασκηνώσεις φιλοξενούν νέους και νέες από Ορθόδοξες Μητροπολεις και Πατριαρχεία του εξωτερικού στα πλαίσια της γνωριμίας και επικοινωνίας με ομόδοξους Χριστιανούς (Βουλγαρία, Γεωργία, Τσεχία και Σλοβακία, Ρωσία).


Οι εγκαταστάσεις
Οι παλαιές εγκαταστάσεις (από την δεκαετία του '70) των Κατασκηνώσεων τα τελευταία χρόνια έχουν ανανεωθεί πλήρως. Το 2003 κατασκευάσθηκε το τριώροφο κεντρικό κτίριο των Κατασκηνώσεων (στη θέση της παλαιάς τραπεζαρίας), το οποίο αποτελείται από την τραπεζαρία χωρητικότητας 200 ατόμων και την υπερσύγχρονη κουζίνα στο ισόγειο, το συνεδριακό κέντρο χωρητικότητος 150 ατόμων, μιά αίθουσα συνεδριάσεων και δωμάτιο φιλοξενίας στον Α΄ όροφο ενώ στο ημιυπόγειο υπάρχουν αποθήκες και αίθουσα παιχνιδιού με επιτραπέζια παιχνίδια και τραπέζια του πιγκ-πογκ. Μεγάλο μέρος των δαπανών του κτιρίου καλύφθηκαν με δωρεά του αειμνήστου Ιερωνύμου Πίντου, καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα  τελευταία χρόνια  έχουν ανανεωθεί πλήρως με δωρεά της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος και οι παλαιοί οικίσκοι όπου διαμένουν τα παιδιά. Στην θέση των παλαιών οικίσκων κτίσθηκαν 10 νέοι οικίσκοι και το αρχηγείο της Κατασκήνωσης. Οι νέοι οικίσκοι είναι χωρητικότητος 12 ατόμων και έχουν τουαλέτες και ντουζ με ζεστό νερό όλο το χρόνο. Επίσης έχουν καλοριφέρ, μεγαφωνική εγκατάσταση και ενδοεπικοινωνία με τους άλλους θαλάμους και το αρχηγείο.

Οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων περιλαμβάνουν τον Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (ο οποίος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των παλαιών και των νέων κτισμάτων), καθώς επίσης σε απόσταση 100 μέτρων από τους θαλάμους βρίσκονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν: δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, ένα γήπεδο βόλλεϋ και δύο γήπεδα μπάσκετ.

Σε απόσταση 150 περίπου μέτρων από τους θαλάμους βρίσκεται η θάλασσα της Κατασκήνωσης, η οποία είναι μέρος της μήκους 3 χλμ. βραβευμένης με μπλέ σημαία παραλίας της Κυανής Ακτής.


Το προσωπικό
Το προσωπικό της Κατασκήνωσης ποικίλλει ανάλογα με την περίοδο και τον αριθμό των ατόμων που φιλοξενούνται και, εκτός από τις μαγείρισσες, αποτελείται από εθελοντές και εθελόντριες.

Γενικός υπεύθυνος των Κατασκηνώσεων είναι ο π. Δημήτριος Κεσκίνης. Υπεύθυνος των περιόδων των αγοριών είναι ο π. Δημήτριος Κεσκίνης και των κοριτσιών ο π. Αναστάσιος Αλεξίου και ο π. Αθανάσιος Γραμμένος. Γενικός υπεύθυνος συντήρησης και προμηθειών είναι ο π. Ευστράτιος Παπαχρυσοβέργης. Στην κουζίνα τα φαγητά μαγειρεύουν επαγγελματίες μάγειρες και μαγείρισσες ενώ στην προετοιμασία τους και σε άλλες εργασίες βοηθούν εθελοντικά συνήθως μητέρες παιδιών και άλλες κυρίες οι οποίες διαμένουν σε ξεχωριστό οίκημα δίπλα στην κουζίνα.

Η κάθε κατασκηνωτική περίοδος έχει αρχηγό και υπαρχηγούς ενώ ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων υπάρχουν ομαδάρχες-ισσες καθώς και μερικά άτομα που βοηθούν επιτελικά στις διάφορες δραστηριότητες της Κατασκήνωσης. Οι ομαδάρχες-ισσες και οι αρχηγοί-υπαρχηγοί είναι συνήθως φοιτητές-τριες ή και εργαζόμενοι οι οποίοι διαθέτουν πολλές φορές την θερινή τους άδεια για να διακονήσουν εθελοντικά τους μικρούς τους αδελφούς.