Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

10/6/2016. Ο Μητροπολίτης μας ευλόγησε τις ποδιές των ιατρών στο λείψανο του Αγίου Λουκά του ιατρού, αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας.

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 η Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως, η Ιατρική Σχολή του Δ.Π.Θ. και ο Ιατρικός Σύλλογος Ν. Έβρου, διοργάνωσαν την 1η Ιατρο-Εκκλησιαστική Ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του χειρουργού Αγίου Λουκά, αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας.


Η 1η Ιατρο-Εκκλησιαστική ημερίδα ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής με την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Θαλλελαίου στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρουπόλεως χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου, ενώ εξετέθη σε προσκύνηση τμήμα εκ του ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής. 

Πολλοί ιατροί, ασθενείς, νοσηλευτικό προσωπικό και επισκέπτες παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία, προσκύνησαν το λείψανο του Αγίου Λουκά και έλαβαν τη χάρη του κι ως ευλογία μία μικρή εικόνα του Αγίου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης μας μιλώντας προς το εκκλησίασμα εξεζήτησε εκ μέρους όλων τη χάρη και την ευλογία του Αγίου Λουκά και ιδιαιτέρως για τους ιατρούς που αντιμετωπίζουν καθημερινά τον ανθρώπινο πόνο και την ασθένεια.

Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης μας ανέγνωσε ειδική ευχή και σταύρωσε ιατρικές ποδιές πάνω στο λείψανο και στην εικόνα του Αγίου Λουκά τις οποίες διένειμε δωρεάν στους παρισταμένους γιατρούς και λειτουργούς της υγείας. Ακολούθως παρετέθη κέρασμα από το Σύλλογο Προσωπικού του Νοσοκομείου μας.


Εν συνεχεία στο παρακείμενο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου μας πραγματοποιήθηκε η 1η Ιατρο- Εκκλησιαστική Ημερίδα. Την εκδήλωση άνοιξε ο συντονιστής της ημερίδος καθηγ. κ. Αθανάσιος Χατζημιχαήλ και έπειτα ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Δημήτριος Αδαμίδης που χαιρέτησε την πρωτότυπη αυτή Ημερίδα με ενθουσιασμό και με την ευχή να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Ακολούθησε μικρή εισήγηση από τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο με θέμα "Η έννοια της αγιότητος παλαιότερα και σήμερα".

Η κεντρική ομιλία με θέμα "Ο άγιος Λουκάς ο χειρουργός" έγινε από τον καθηγητή νευροχειρουργικής του Δ.Π.Θ. κ. Θεοδόσιο Μπιρμπίλη, ο οποίος αναφέρθηκε με κείμενα, εικόνες και βίντεο στη ζωή και στο έργο του αγίου Λουκά, ως επισκόπου της Ρωσικής Εκκλησίας και ως ιατρού-χειρουργού και στην σημαντική προσφορά του στην Επιστήμη της Ιατρικής, τους διωγμούς και τις ταλαιπωρίες που υπέστη κατά τη διάρκεια της ζωής του μέχρι το θάνατό του, την αγιοποίησή του από τη Ρωσική Εκκλησία και την εξάπλωση της αγιότητάς του παγκοσμίως και την ευλάβεια που απολαμβάνει από τους χριστιανούς.

Την εκδήλωση έκλεισαν με καταληκτήριες προσφωνήσεις οι συνδιοργανωτές της ημερίδος, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Δ.Π.Θ. κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου κ. Παναγιώτης Βάρναλης που αναφέρθηκαν με θερμά λόγια και ευχαριστίες προς τον Μητροπολίτη μας για την ιδέα αυτής της Ημερίδος ευχόμενοι να συνεχιστεί και τα ερχόμενα χρόνια.

Στο τέλος ο Μητροπολίτης μας μοίρασε ως δώρο σε όλους τους παρευρισκομένους το βιβλίο του πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Σεβτσένκο με τίτλο "Ασπάζεται υμάς Λουκάς ο ιατρός ο αγαπητός", που αναφέρεται στην πορεία του επισκόπου και ιατρού Αγίου Λουκά (Βόϊνο-Γιασενέτσκι) στον χώρο της ιατρικής επιστήμης.


Από την Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Θαλλελαίου

Από την Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Θαλλελαίου

Ο Μητροπολίτης μας μοιράζει δωρεάν στους γιατρούς τις ποδιές που ευλογήθηκαν στο λείψανο του Αγίου Λουκά.

Γιατροί προσκυνούν το λείψανο του Αγίου Λουκά

Ο Μητροπολίτης μας μοιράζει δωρεάν στους γιατρούς τις ποδιές που ευλογήθηκαν στο λείψανο του Αγίου Λουκά.

Ο Μητροπολίτης μας μοιράζει δωρεάν στους γιατρούς τις ποδιές που ευλογήθηκαν στο λείψανο του Αγίου Λουκά.

Γιατροί προσκυνούν το λείψανο του Αγίου ΛουκάΟ Μητροπολίτης μας ομιλεί στην Ημερίδα


Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής απευθύνει την καταληκτήρια προσφώνησή του.