Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

11/8/2018. Πανήγυρις Παρεκκλησίου Αγίου Εύπλου του διακόνου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Το Σάββατο 11 Αυγούστου η Εκκλησία μας τίμησε την ιερά μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Εύπλου του διακόνου και πανηγύρισε το ομώνυμο παρεκκλήσιο του Αγίου που βρίσκεται στο λιμάνι της πόλεως.


Το παρεκκλήσιο αυτό είναι πιστό αντίγραφο του ομωνύμου ναϊδίου που διασώζεται στην Αίνο.

Το απόγευμα της Παρασκευής τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου και παρόντων πολλών κατοίκων της Αλεξανδρουπόλεως, καθώς του βουλευτού κ. Ρίζου, της περιφερειακής συμβούλου κ. Δημούδη και του αντιδημάρχου κ. Γερακόπουλου. Οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν το τεμάχιο εκ των ιερών λειψάνων του Αγίου Εύπλου που φυλάσσεται από ετών στον Μητροπολιτικό μας Ναό. 

Ο Μητροπολίτης μας στο κήρυγμά του εξήρε την πίστη των προγόνων μας Αινιτών που διέσωσαν την μνήμη του Αγίου και μετά τον ξεριζωμό τους από τις πατρογονικές τους εστίες, μετέφεραν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, εικόνες και κειμήλια, στην νέα, τότε, πόλη της Αλεξανδρούπολης και αρχίζοντας ξανά από το μηδέν, κατάφεραν να προκόψουν στην νέα πόλη.

Αμέσως μετά τελέσθηκε σύντομος όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τέλεσε μόνος του ο Μητροπολίτης μας, βοηθούμενος από έναν διάκονο.

Το πρωί του Σαββάτου, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στη μνήμη του Αγίου Εύπλου στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.