Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

14/5/2019. Ελευθέρια της Αλεξανδρουπόλεως.

Την 14η Μαΐου 2019 η Αλεξανδρούπολη εόρτασε πανηγυρικά την 99η επέτειο από την απελευθέρωσή της από τον ελληνικό στρατό μας και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό της Πατρίδος μας.



Για τις εορταστικές εκδηλώσεις του διημέρου 13-14 Μαΐου ο Μητροπολίτης μας προσεκάλεσε τους Σεβ. Μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό και Παροναξίας κ. Καλλίνικο.

Το απόγευμα της Δευτέρας 13 Μαΐου τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Μέγας Τρισαρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας προς την Παναγία την Ελευθερώτρια, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου και συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού και του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. 

Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης κ. Μέτιος και οι τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες της πόλεως και του Νομού μας. 

Μετά την ευλογία των άρτων, στην ομιλία του προς το εκκλησίασμα ο χοροστατών Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας για την ευγενή πρόσκλησή του να επισκεφθεί την όμορφη πόλη της Αλεξανδρούπολης και στη συνέχεια ανέλυσε τον όρο ελευθερία και πως οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ελευθερία στη ζωή τους και τη χρησιμοποιούν.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Ελευθερωτρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως.


Το πρωί της Τρίτης 14 Μαΐου τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Πανηγυρικός Όρθρος των Ελευθερίων χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού και ακολούθως η Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού και συλλειτουργούντων του Σεβ. Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του οικείου Ποιμενάρχου μας κ. Ανθίμου.

Παρέστησαν οι τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες και ο Διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Πριν το "Μετά φόβου" ωμίλησε προς το εκκλησίασμα και τους άρχοντες της πόλεως και του Νομού ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός και ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας για την πρόσκληση και όλους τους παρευρισκομένους στη χαρά των Ελευθερίων της Αλεξανδρουπόλεως.

Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία των Ελευθερίων με την ανάγνωση του Πρακτικού της απελευθερώσεως της πόλεως που υπεγράφη προ 99 ετών μέσα στο κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας ανέγνωσε η φιλόλογος κα. Σταυρούλα Κακαράκη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρετέθη κέρασμα στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως και ακολούθως στην Πλατεία του Φάρου πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων και η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο Δημοκρατίας την οποία παρακολούθησε αρκετός κόσμος παρά τον βροχερό καιρό.