Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

24/11/2019. Παρουσίαση βιβλίου για τον αυτοκράτορα Άγιο Ιωάννη τον Βατάτζη.

Το απόγευμα της Κυριακής 24 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεώς μας εκδήλωση με θέμα "Αγιότητα και Ηγεσία. Το παράδειγμα του Αγίου Ιωάννη Βατάτζη" και παρουσιάστηκε το βιβλίο του κ. Ιωάννη Σαρσάκη με τίτλο "Ο Πάμμεγας Σκηπτούχος Άγιος Ιωάννης Βατάτζης εκ Διδυμοτείχου".


Το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση είχε την ευκαιρία και την δυνατότητα να γνωρίσουν έναν σχετικά άγνωστο Άγιο, αυτοκράτορα της Νικαίας, που έζησε κατά τα χρόνια που η Κωνσταντινούπολη είχε κατακτηθεί από τους Σταυροφόρους και καταγόταν από το Διδυμότειχο.

Στην εκδήλωση μίλησε εισαγωγικά ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος σχετικά με το σπάνιο φαινόμενο του συνδυασμού της άσκησης εξουσίας με την αγιότητα, που αναδείχθηκαν στο πρόσωπο του Αγίου Ιωάννη του Βατάτζη.

Μετά την εισαγωγή του Μητροπολίτου μας πήρε τον λόγο ο ψυχολόγος κ. Στράτος Βραχιώλιας ο οποίος εισήγαγε τους παρευρισκομένους στην δυνατότητα, αλλά και στην υποχρέωση της μιμήσεως του παραδείγματος του Αγίου Αυτοκράτορα ο οποίος συνταίριαξε την Αγιότητα με την Ηγεσία. Ένας Ηγέτης οφείλει να επιδιώκει την Αγιότητα για το καλό του κράτους, των πολιτών, της κοινωνίας.

Τέλος ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Ιωάννης Σαρσάκης με εμπεριστατωμένο και κατανοητό λόγο ανέφερε πτυχές του ευσεβούς βίου του Αυτοκράτορα Αγίου Ιωάννη παραθέτοντας μια σειρά από άκρως ενδιαφέροντα γεγονότα.