Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

9/2/2020. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για τον Όσιο Δημήτριο τον Καππαδόκη.

Την Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, στις 9 Φεβρουαρίου 2020, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Αλεξανδρούπολη η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου και συνεορτάσθηκε η ιερά μνήμη του Οσίου Δημητρίου του Καππαδόκη, τα λείψανα του οποίου φυλάσσονται στον Ιερό Ναό.


Στην Θεία Λειτουργία παρέστη η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και οι τοπικοί άρχοντες της περιοχής μας. Την Υπουργό συνόδευε η γνωστή δημοσιογράφος κ. Άννα Παναγιωταρέα. Η Υπουργός ανέγνωσε το Σύμβολο της Πίστεως και το Πάτερ ημών, ενώ στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε αρτοκλασία και ο Μητροπολίτης μας έδωσε ως δώρο στην κυρία Υπουργό μία εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Ο Μητροπολίτης μας καλωσόρισε την κ. Μενδώνη στην πόλη μας, λέγοντας ότι κατά το παρελθόν έχει επισκεφθεί την περιοχή μας πάρα πολύ συχνά, ιδιαίτερα στη μνήμη του Οσίου Δημητρίου, αλλά φέτος με την ιδιότητα της Υπουργού του Πολιτισμού της Πατρίδος μας ο ερχομός της έχει σημαντικό και συμβολικό χαρακτήρα. Ο Μητροπολίτης μας μίλησε για την αγιότητα στις μέρες μας με αφορμή την ευαγγελική περικοπή του τελώνη και του φαρισαίου, αλλά και την οσιακή μορφή του Καππαδόκη Αγίου Δημητρίου, τον οποίον οι συμπατριώτες του σέβονται και τιμούν όλα αυτά τα χρόνια και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την αγιοκατάταξή του.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στην παρακείμενη αίθουσα του Συλλόγου των Καππαδοκών τελέσθηκε η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας.