Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

23/7/2020. Θυρανοίξια βυζαντινής Μονής Χριστού στη Σαμοθράκη.


Το απόγευμα της Πέμπτης 23 Ιουλίου 2020 στις 7.00, τελέστηκαν από το Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, τα θυρανοίξια της Βυζαντινής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, που βρίσκεται στα Θέρμα Σαμοθράκης.

 
Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον αγιασμό και την Ακολουθία των θυρανοιξίων και στη συνέχεια τον Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής της αγίας Χριστίνης. Στο τέλος του εσπερινού ο μητροπολίτης μας ευχαρίστησε θερμά την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την Εφορεία βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων, στην οποία και παραμένει το μνημείο, για την πετυχημένη στήριξη και επιστημονικά άριστη αναπαλαίωση της παλαιάς βυζαντινής Ιεράς Μονής.

Έπειτα ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε την σχετική αλληλογραφία που υπήρχε μεταξύ της Μητροπόλεως και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τονίζοντας, πως κατόπιν συνεννοήσεως των δύο πλευρών, στην Ιερά Μονή θα τελούνται τέσσερις Θείες Λειτουργίες τον χρόνο σε συγκεκριμένες κάθε φορά ημερομηνίες, σύμφωνα με την παλαιά ευλαβική συνήθεια των σαμοθρακιτών χριστιανών. Τέλος προέτρεψε όλους να διατηρήσουν και να προστατέψουν τον χαρακτήρα του μνημείου, με τη μη-τοποθέτηση εικόνων και άλλων σύγχρονων αντικειμένων και σκευών στο ναό και διαβεβαίωσε πως η μητρόπολη θα είναι πρωτεργάτης σε αυτό το σκοπό.