Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

3/9/2020. Ονομαστήρια Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου.

Την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020 η Εκκλησία μας πανηγύρισε την ιερά μνήμη του Αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Ανθίμου, επισκόπου Νικομηδείας και εόρτασε την ονοματική του εορτή ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος. 

Σύμφωνα με την επιθυμία του ιδίου και για την προστασία του κόσμου λόγω του κορωνοϊού, ο Μητροπολίτης μας δεν δέχθηκε, κατά το έθος, το ποίμνιό του στο Επισκοπείο για την αποφυγή συνωστισμού, αλλά δέχθηκε ευχές μόνο μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας.

Το απόγευμα της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου με απλότητα και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Ανθίμου, χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα και ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

Στο τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν και τήρησαν τα μέτρα  προστασίας της υγείας που υποδεικνύονται από την Πολιτεία και στην σύντομη ομιλία του συνέκρινε το "μαρτύριο της μάσκας" που υφίσταται ο κόσμος σήμερα με το Μαρτύριο του Αγίου Ανθίμου, τονίζοντας ότι "παίρνουμε μέτρα προστασίας όχι για τον εαυτό μας, αλλά για να μην βλάψουμε κάποιον από τους ασθενέστερους αδελφούς μας". Ευχαρίστησε τέλος εκ βάθους καρδίας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας κ. Παντελεήμονα για την παρουσία του στην εορτή του. Αντιφωνώντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Παντελεήμων ευχήθηκε στον Μητροπολίτη μας για την εορτή του και εκ μέρους των απόντων, λόγω Συνοδικών καθηκόντων, Σεβ. Μητροπολιτών της Θράκης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού και Ξάνθης κ. Παντελεήμονος. 

Τον Εσπερινό παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος κ. Κιζιρίδης και ο Άρχων Ακτουάριος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μπουγιούκας. Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Μητροπολίτης μας δέχθηκε ευχές από τους εκκλησιαζομένους και έδωσε ως αντίδωρο των ευχών το νεό τευχίδιο που κυκλοφόρησε με τίτλο "Η θέση και ο ρόλος των ορθοδόξων επισκόπων".

Το πρωί της Πέμπτης 3 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης κ. Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πέτροβιτς, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αλεξανδρουπόλεως κ. Μπόγδης, οι Αντιδήμαρχοι Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Ιντζεπελίδου και Δαστερίδης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Κούκουρας και ο Άρχων Ακτουάριος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μπουγιούκας.

Ο Μητροπολίτης μας στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε όλους τους εκκλησιαζομένους για την παρουσία τους στην εορτή του επισκόπου τους, ευχήθηκε στους εορτάζοντες και ιδιαιτέρως στον π. Άνθιμο Ρεγγίδη, προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής, και ευχήθηκε του χρόνου ο Θεός να παραχωρήσει να είναι καλύτερα τα πράγματα και να απολαύσουμε όσα στερηθήκαμε φέτος.

Ο Μητροπολίτης μας δέχθηκε ευχές εντός του Ναού από όλο το εκκλησίασμα μοίρασε γλυκά και το νέο τευχίδιο που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ενώ όπως προείπαμε δεν δέχθηκε ευχές στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως.


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ