Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

Νέο βιβλίο για την Έκτρωση από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεώς μας αρχιμ. Ειρηναίο Λαφτσή.

Κυκλοφόρησε από την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως το νέο βιβλίο του Πρωτοσυγκέλλου αρχιμ. π. Ειρηναίου Λαφτσή με θέμα: "ΈΚΤΡΩΣΗ, Ιατρική, Νομική και Θεολογική Προσέγγιση". 

Πρόκειται για μελέτη 32 σελίδων που εξετάζει το θέμα της εκτρώσεως από ιατρικής, νομικής και θεολογικής σκοπιάς.

Διαβάστε το βιβλίο εδώ


Ακολουθεί η κριτική του βιβλίου από τον δημοσιογράφο Δημοσθένη Π. Δούκα, όπως δημοσιεύθηκε στο site του Status Radio και στην εφημερίδα Ελεύθερη Θράκη:

Στο χώρο του βιβλίου ελάχιστες είναι οι εκδόσεις οι οποίες διακρίνονται για τα ιδιαίτερα, μοναδικά και ελκυστικά δομικά στοιχεία τους. Να αποπνέουν την ευωδιά της πρωτοτυπίας, της ολιστικής θεώρησης, της τεκμηρίωσης και του πολυδιάστατου στοχασμού. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και διακινείται ένα δοκίμιο που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και για αυτό η προσφορά του στον δημόσιο πνευματικό βίο είναι πολύτιμη. Ο λόγος για το δοκίμιο του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, Αρχιμανδρίτη Ειρηναίου Λαφτσή με τον τίτλο «ΈΚΤΡΩΣΗ, Ιατρική, Νομική, Θεολογική Προσέγγιση». Είναι έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως. Πρόκειται για ένα δοκίμιο που προσεγγίζει με διεπιστημονικό, πολυπρισματικό και τεκμηριωμένο τρόπο το πρόβλημα ενός φαινομένου που έχει ιατρικά, νομικά και θεολογικά χαρακτηριστικά αλλά και διαστάσεις και απασχολεί κράτη, κυβερνήσεις και κοινωνίες σε παγκόσμια κλίμακα.

Η ευφυΐα του συγγραφέα να αναλύσει και να διερευνήσει το πρόβλημα της έκτρωσης υπό το πρίσμα τριών επιστημονικών, κοινωνικών και φιλοσοφικών κλάδων είναι ριζοσπαστική και ανατρεπτική. Το αποδεικτικό δοκίμιο του Αρχιμανδρίτη Ειρ. Λαφτσή είναι ευσύνοπτο, εύληπτο, καλογραμμένο, μεγεθύνει την γνώση πάνω στο θέμα αυτό (οι επιπτώσεις της έκτρωσης στον ψυχικό κόσμο της γυναίκας στις σελίδες 10-12 είναι αποκαλυπτικές), οξύνει την κρίση (τροφοδοτεί με πρωτογενή «καύσιμη ύλη» στις σελίδες 17-20 τις αντιφάσεις του Δικαίου), καλλιεργεί ακόμα περισσότερο την ευαισθησία για το ιδιόμορφο ταμπού, όπου ακόμη και σήμερα, την εποχή της πληροφόρησης υπάρχει άγνοια.


Απευθύνεται κυρίως στην προσωπική μας νόηση, στοιχείο που κάνει το δοκίμιο να ξεχωρίζει από τις εκδόσεις θεολογικού λαϊκισμού, χωρίς να πέφτει στην παγίδα του εύκολου συναισθηματισμού. Ο προβληματισμός, ο στοχασμός και ο λόγος του συγγραφέα διακρίνονται από επιστημονική, λογική και αποδεδειγμένη ορθότητα. Υποστηρίζει ιδέες με την χρήση επιχειρημάτων, τεκμηρίων και παραδειγμάτων. Το πόνημα του Αρχιμανδρίτη Ειρ. Λαφτσή  είναι ένα κόσμημα στο σύγχρονο επιστημονικό και θεολογικό σκέψη, υπερβαίνοντας δογματισμούς  και διδακτισμούς που μόνο καλό δεν προσφέρουν ούτε στην Εκκλησία αλλά ούτε και στην Επιστήμη.


                                                                Δημοσθένης  Π.  Δούκας