Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

21/11/2021. Διάλεξη της αρχαιολόγου κ. Λίλας Σαμπανοπούλου σχετικά με τον βυζαντινό Ναό της Παναγίας Κοσμοσώτειρας Φερών.

Το απόγευμα της Κυριακής 21 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε μέσα στον βυζαντινό Ναό της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας στις Φέρες επιστημονική εκδήλωση με ομιλήτρια την αρχαιολόγο κ. Λίλα Σαμπανοπούλου αναφορικά με το ιστορικό μνημείο της Μονής Κοσμοσωτείρας και όσα ιστορικά στοιχεία αποκαλύφθηκαν από την αρχαιολογική έρευνα.

Η ομιλία της κας Σαμπανοπούλου έγινε ενώπιον περιορισμένου κοινού, λόγω της πανδημίας, το οποίο προσεκλήθη προσωπικά και αποτελούνταν από τοπικούς άρχοντες, αρχαιολόγους, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών και κατοίκους των Φερών με ενδιαφέρον και σπουδή για το ιστορικό αυτό μνημείο της πόλεώς τους.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος ο οποίος παρουσίασε επιγραμματικά το ενδιαφέρον που εμφανίζει ιστορικά για την περιοχή μας ο Ναός της Παναγίας και ευχαρίστησε την κα. Σαμπανοπούλου για τον φιλότιμη προσπάθεια, την εξειδικευμένη ιστορική έρευνα και την αγαπητική διάθεση και ματιά της για το μνημείο.

Στην ομιλία της η κα. Σαμπανοπούλου αναφέρθηκε στις επιστημονικές μελέτες σχετικά με το μνημείο της Κοσμοσώτειρας και στα αποτελέσματα της πολύχρονης, προσωπικής αρχαιολογικής έρευνας και μελέτης, ενώ ανέφερε σημαντικά ευρήματα και διαπιστώσεις της έρευνας που ανέτρεπαν εγνωσμένες καταστάσεις και ιδιαιτερότητες του Ναού. Ακολούθησε μία ενδιαφέρουσα διαλογική συζήτηση με το κοινό και προβληματισμός σχετικά με τις νέες διαπιστώσεις και τα νέα ευρήματα τα όλοι συμφώνησαν ότι χρήζουν περισσότερης επιστημονικής έρευνας στο άμεσο μέλλον καθώς το ιστορικό αυτό μνημείο κρύβει ακόμα πολλά μυστικά που περιμένουν να αποκαλυφθούν.

Η αρχαιολόγος κα. Λίλα Β. Σαμπανοπούλου είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης με την εργασία «Περιηγητές και Γεωγράφοι για τη Μεταβυζαντινή Δυτική Θράκη». Έχει στο βιογραφικό της μια μακρά σειρά ερευνών, μελετών και αναστηλωτικών έργων, και υπηρετώντας σήμερα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου ως Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη, και είναι η πλέον αρμόδια για τα βυζαντινά μνημεία του Έβρου.