Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2022

Το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 η Αλεξανδρούπολη εορτάζει την 102η Επέτειο των «Ελευθερίων» της και της ενσωματώσεως στον εθνικό κορμό της Πατρίδος μας και όλοι μας αναπέμπουμε τις δεήσεις και τις ευχαριστίες μας στην Παναγία την Ελευθερώτρια.

Επίκεντρο των εορτασμών ήταν ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως, όπου το απόγευμα της Παρασκευής 13 Μαΐου 2022, τελέστηκε ο Μέγας Πολυαρχιερατικός εσπερινός.


Για τα «Ελευθέρια» έχουν προσκληθεί και συμμετείχαν στις εκκλησιαστικές τελετές οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Σισανίου κ. Αθανάσιος και Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμος, ο οποίος και χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό.

Λίγο πριν το τέλος της Ακολουθίας ομίλησε επίκαιρα προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, αναφερόμενος στο πολύ σημαντικό αγαθό της ελευθερίας, αλλά και στην μακρά ιστορία της πόλεώς μας.

Αμέσως μετά κλήρος και λαός, περιστοιχίζοντας την εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας, εξήλθαν του Ιερού Ναού και Λιτάνευσαν την περικαλλή εικόνα στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης.

Το πρωί της 14ης Μαΐου 2022, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως,  τελέστηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια η Δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης.

Την πανηγυρική ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως κ. Γιάννης Ζαμπούκης (Διαβάστε την ομιλία εδώ).

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης 

Στην Αλεξανδρουπολη με αφορμή τις Εορταστικές Εκδηλώσεις βρέθηκε ο Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης.

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Δόμνας Βιζβύζη και κατάθεση στεφάνων. 

Στη Λεωφόρο Βασιλέως Αλέξανδρου (παραλιακή) πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των μαθητών-σπουδαστών, πολιτιστικών συλλόγων, προσκόπων, του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής Μουσικής


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ