Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

28/05/2022. Εκδρομή Κατηχητικών της Ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αλεξανδρουπόλεως.

Με τη χάρη Του Κυρίου μας το κατηχητικό της ενορίας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αλεξανδρουπόλεως  και  με την άδεια του προϊσταμένου του Ναού, Αρχιμ. π. Θεοκλήτου Καρακουλίδη, πραγματοποίησε μονοήμερη εκδρομή στην  πόλη του  Σουφλίου. 

Τα παιδιά συνόδευαν οι  υπεύθυνοι  Κατηχητές της ενορίας ο κ.  Ηλίας  Ακίδης θεολόγος και νομικός, η κ. Δώρα Χατζηγεωργίου, καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας, μαζί με τον Εφημέριο του Ναού π. Δημήτριο Χατέλο.


Το  πρωί του Σαββάτου 28 Μαΐου 2022  έχοντας σύμμαχο την  ηλιόλουστη ημέρα  περίπου 35  παιδιά  μαζί με τους γονείς τους επιβιβαστήκαμε σε πούλμαν  και αναχωρήσαμε για την πόλη του μεταξιού το Σουφλί. Πρώτος σταθμός η Ιερά Μονή Κορνοφωλιάς. Μας υποδέχθηκε  η  ηγουμένη  της Μονής  γερόντισσα Εφραιμία, μαζί με τις αδελφές,  η οποία με χαρά μας ξενάγησε εν πρώτοις στο καθολικό της Μονής που τιμάται προς τιμήν  της Παναγίας  Πορταϊτίσσης. Μέσα στο καθολικό θαυμάσαμε  το παλιό ξυλόγλυπτο, σκαλιστό, επίχρυσο με τις παλιές εικόνες τέμπλο του ναού καθώς και το αντίγραφο της ιεράς εικόνας Παναγίας, που είναι καλυμμένη από τα αναρίθμητα τάματα των πιστών, την οποία και ασπαστήκαμε. 

Εν συνεχεία  καθίσαμε στο προαύλιο της εκκλησίας, όπου ακούσαμε την ιστορία του κτισίματος της Μονής και ορισμένα πνευματικά στοιχεία  γύρω από το μοναχισμό. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ακούσουν με προσοχή και να γνωρίσουν την ιστορία και τον θρησκευτικό πολιτισμό της  περιοχής  μας. Στη συνέχεια ευχαριστήσαμε τη γερόντισσα και τις αδελφές και αφού  επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν σε λίγα λεπτά φτάσαμε στον δεύτερο  εκπαιδευτικό  προορισμό μας που ήταν η πόλη του Μεταξιού το Σουφλί.


Στο Σουφλί θαυμάσαμε τα αναπαλαιωμένα και επιβλητικά αρχοντικά  κτίσματα μιας άλλης εποχής. Κατά την επίσκεψη μας στα Μουσεία της περιοχής    παρακολουθήσαμε  τα στάδια  παραγωγής του μεταξιού μέσα από τα εκθέματα, μάθαμε για  την επεξεργασία του νήματος μέχρι και την ύφανση. Είδαμε όλα τα στάδια από την εκτροφή του μεταξοσκώληκα μέχρι το τελικό προϊόν. Είδαμε πρωτότυπα εκθέματα σε συνδυασμό με την σύγχρονη τεχνολογία, τις φωτογραφίες, τα ντοκιμαντέρ και πολυμέσα,  αφουγκραστήκαμε  τον μόχθο των ανθρώπων που συνέδεσαν τη ζωή τους με αυτή την απαιτητική καλλιέργεια. 

Και τέλος επισκεφτήκαμε και τον ιστορικό Ναό του αγίου Γεωργίου όπου ο εφημέριος του Ναού π. Ανδρέας Αϊντινίδης με χαρά μας ξενάγησε και μας ανέφερε την ιστορία του Ναού.  Συμπερασματικά με τη χάρη της Παναγίας μας προσκυνήσαμε ένα ιστορικό μοναστήρι που διαδραματίζει το δικό του πνευματικό  ρόλο στην περιοχή . Γνωρίσαμε  τα μουσεία μεταξιού με όλη την εξαιρετική και δύσκολη επεξεργασία του μεταξοσκώληκα μέχρι την παραγωγή του μεταξιού . Και βεβαίως  μάθαμε τους χώρους διαφύλαξης  και  ερμηνείας  της  ελληνικής κληρονομιάς  τους  συμβολισμούς  τους  και  τις  εκπαιδευτικές  δυνατότητες  που αποτελούν μια πλούσια πηγή γνώσης για μικρούς και μεγάλους . 

Κατά την επιστροφή στην ενορία μας μέσα στο λεωφορείο ο κ. Ηλίας Ακίδης μίλησε για  την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής του Τυφλού. Με την άφιξη μας στο Ναό ευχαριστήσαμε το Σωτήρα μας Χριστό που με την Χάρη Του και φέτος μας αξίωσε  να πραγματοποιήσουμε την εκδρομή των Κατηχητικών τις ενορίας μας και για τις ευλογίες που αποκομίσαμε παιδιά και γονείς  όλη την ημέρα.