Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

ΝΕΚΤΑΡΕΙΑ 2022

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 οι εορταστικές εκδηλώσεις του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Αλεξανδρουπόλεως «ΝΕΚΤΑΡΕΙΑ 2022». 
Ειδικότερα, οι εκδηλώσεις, οι οποίες διήρκησαν μία εβδομάδα, ξεκίνησαν το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 το μεσημέρι με τα αγωνίσματα, στα οποία συμμετείχαν τα κατηχητικά σχολεία τις ενορίας, ενώ μετά την λήξη τους δόθηκαν δώρα στους συμμετέχοντες. 

Το απόγευμα του Σαββάτου, μέσω πανηγυρικού κλίματος, τελέστηκε παρουσία του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου, πλήθους κλήρου και λαού, η δοξολογία για την υποδοχή της σεβασμίας εικόνος της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας από τις Φέρες, η οποία ήρθε για πρώτη φορά στην Αλεξανδρούπολη και στον Ναό. Την εικόνα την μετέφερε ο αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Κοτζαμάνης, πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Παναγίας Κοσμοσώτειρας Φερών. Μετά την υποδοχή και τη δοξολογία τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Κυριακής χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. 

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου το μεσημέρι διοργανώθηκε από τα κατηχητικά σχολεία της ενορίας ποδηλατοδρομία, η οποία ξεκίνησε από τον Φάρο και κατέληξε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, με την συμμετοχή των παιδιών της ενορίας και των γονέων τους. Αμέσως μετά την άφιξη στον Ναό κρατήθηκαν αναμνηστικές φωτογραφίες και προσφέρθηκε κέρασμα στο Ενοριακό κέντρο του Ναού στους συμμετέχοντες. 

Καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας από την Δευτέρα 7 έως και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου τελούνταν καθημερινά οι ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, ενώ ο Ναός παρέμενε ανοικτός καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. 

Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, παραμονή της εορτής του Αγίου Νεκταρίου, το απόγευμα τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Άγιο Νεκτάριο χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτος μίλησε για την συμπεριφορά προς τον πλησίον και χειροθέτησε σε αναγνώστες δυο μικρά παιδιά που διακονούν στο ιερό βήμα και στα αναλόγια, τους Νεκτάριο Γιοβάνο και Δημήτριο Παπαλαμπίδη. Αμέσως μετά παρατέθηκε κέρασμα στο Ενοριακό κέντρο του Ναού και ακολούθως το βράδυ τελέστηκε Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου. 

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου, τελέστηκε  το πρωί η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ειρηναίου Λαφτσή και άλλων κληρικών. Το μεσημέρι στις 16:00 τελέστηκε το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά κληρικολαϊκή Σύναξη, με την παρουσία του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου των ενοριτών και των εφημερίων του Ναού. Κατά την διάρκεια της, παρουσιάστηκαν από τους ιερείς-εφημερίους της ενορίας οι τομείς, στους οποίους ο καθένας διακονεί. Ο π. Κωνστάντιος Λυκίδης αναφέρθηκε στο λειτουργικό και πνευματικό έργο. Ο π. Θεοφάνης Κούρτης μίλησε για το κατηχητικό και ιεραποστολικό έργο και ο π. Θωμάς Γιοβάνος, πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, για την οικονομική διαχείριση του Ναού. Μετά το πέρας των ομιλιών πραγματοποιήθηκε προβολή, από τον Νικόλαο Γιοβάνο, αριστερό ψάλτη του Ναού, με φωτογραφίες και επίσημες αναφορές από την ιστορία του ιερού ναού, την ίδρυση του, την ανέγερση του, την εξέλιξη του ενοριακού κέντρου, τους διατελέσαντες ιερείς, ιεροψάλτες, νεωκόρους και την πορεία του μέχρι και σήμερα. Στο τέλος ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος έκλεισε με τις κατευθυντήριες υποδείξεις του αναφερόμενος στο ποσό σημαντική είναι η σωστή διακονία των εκάστοτε αυτών τομέων μέσα στην ενορία και οι διαρκείς σχέσεις τους για την υγιή πορεία της ενορίας και ευχήθηκε εγκαρδίως να συνεχίσει αυτό το έργο να υφίσταται.

Αμέσως μετά την Κληρικολαϊκή Σύναξη τελέστηκε Μεθέορτος Εσπερινός και Ιερά Παράκληση στον Άγιο Νεκτάριο, ενώ το βράδυ τελέστηκαν το Απόδειπνο και οι Χαιρετισμοί του Αγίου. 

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία με την παρουσία του 4ου Γυμνασίου της πόλεώς μας, ενώ το απόγευμα τελέσθηκε Εσπερινός και πραγματοποιήθηκε ομιλία. 

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου το απόγευμα τελέσθηκε ο Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση στην Παναγία την Κοσμοσώτειρα. 

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε από τα κατηχητικά σχολεία της Ενορίας μια γιορτή, η οποία περιελάμβανε ένα θεατρικό σκετσάκι για την ζωή του Αγίου, τραγούδια, ύμνους και χορούς, ενώ αργότερα μετά τον Εσπερινό, η Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής του Ιερού Ναού έψαλλε ύμνους προς τον Άγιο Νεκτάριο και την Παναγία. Μετά το πέρας αυτού προσφέρθηκε κέρασμα στο Ενοριακό Κέντρο του Ναού. 

Το εορταστικό πρόγραμμα «ΝΕΚΤΑΡΕΙΑ 2022» έκλεισε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022, όπου το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρουσία του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης μας τίμησε τον κ. Ηλία Μουχταρίδη, πρώτο Νεωκόρο του Ναού από το 1975 έως το 1990 και τον κ. Δημήτριο Πιρπιρή, έναν από τους πρώτους επιτρόπους του Ναού, ενώ αμέσως μετά τελέστηκε για πρώτη φορά κτιτορικό μνημόσυνο προς τους διατελέσαντες κεκοιμημένους Ιερείς, Ιεροψάλτες, Νεωκόρους, Επιτρόπους και πασών των ευεργετών του Ιερού Ναού.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε Εσπερινός με ομιλία και αμέσως η σεβασμία Εικόνα της Παναγία της Κοσμοσώτειρας μετάφερθηκε στον Ναό της στις Φέρες.