Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

31/05/2023. Τρισάγιο Μητροπολίτου Γερβασίου Σαρασίτη.

Την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος με αφορμή την συμπλήρωση 89 ετών από την κοίμηση του πρώτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κυρού Γερβασίου Σαρασίτη, τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Ιεράρχου που ευρίσκεται παραπλεύρως του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Το τρισάγιο παρακολούθησαν ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Ζαμπούκης και εκπρόσωποι τριών Ποντιακών Συλλόγων, του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Ν. Έβρου "Αλέξιος Κομνηνός", του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Παλαγίας "Ο Μέγας Αλέξανδρος" και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πεύκων "Οι Ρίζες", τιμώντας την  μνήμη του μεγάλου Ποντίου Ιεράρχου.

Ο Μητροπολίτης Γερβάσιος Σαρασίτης (γεν. 1867) καταγόταν από την Αργυρούπολη του Πόντου. Το 1901 εξελέγη Επίσκοπος Ναζιανζού και μετά από ένα χρόνο Μητροπολίτης Ροδοπόλεως. Το 1906 μετατίθεται στην Μητρόπολη Κορυτσάς και το 1910 στην Μητρόπολη Αγκύρας την οποία διαποιμαίνει μέχρι το 1922. Με την δημιουργία της νέας Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως στις 17 Νοεμβρίου 1922 καθίσταται ο πρώτος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως. Διαποίμανε την Ιερά Μητρόπολη στα πρώτα δύσκολα χρόνια της νεοϊδρυθείσας Μητροπόλεως μέχρι το 1934. Εκοιμήθη το πρωί της 31ης Μαΐου 1934. Η εξόδιος ακολουθία του τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου, όπου και ετάφη κατόπιν επιθυμίας του.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ