Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

ΙΩΑΚΕΙΜΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ



Το παλαιό ΙΩΑΚΕΙΜΕΙΟΝ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΝ ανηγέρθη από τον μακαριστό Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ιωακείμ Καβύρη το έτος 1961, επί ιδιοκτήτου οικοπέδου 3.500 τ.μ., επί της οδού Βελισσαρίου 18 στην Αλεξανδρούπολη με δαπάνες του ιδίου του Μητροπολίτου και κατελάμβανε αρχική καλυμμένη επιφά­νεια 500 τ.μ. όπου ήταν οι κοιτώνες των τροφίμων, το εστιατόριο και το μαγειρείο με μέγιστο αριθμό τροφίμων τους 40. 

Στον ίδιο οικοπεδικό χώρο υπήρχε παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων που την ίδια χρονολογία επεκτείνεται, ανακατασκευάζεται και έκτοτε αποτελεί προσκυνηματικό ναό της Ιεράς Μητροπόλεως. 

Με το υπ’ αριθμ. 485/9-9-1963 Βασιλικό Διάταγμα (ΦΕΚ 137/1963 τ. Α) εγκρίνεται επισήμως και από την Πολιτεία η σύσταση και λειτουργία του Ιδρύματος που σκοπό έχει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την κατοικία, την προστασία, την σίτιση και εν γένει την συντήρηση των ηλικιωμένων που κατάγονται από το Νομό Έβρου και κατ’ εξαίρεσιν και από άλλες περιοχές της πατρίδος μας. 

Τα έτη 1972-1973 γίνεται επέκταση των εγκαταστάσεων του Γηροκομείου με προσθήκη μιας νέας πτέρυγος συνολικού εμβαδού 530 τ.μ. από τον αείμνηστον Μητροπολίτην Αλεξανδρουπόλεως Κωνστάντιο Χρόνη με συνέπεια να αυξηθούν οι κλίνες και να φθάσουν τον αριθμό των περιθαλπομένων στους 65. Έκτοτε και μέχρι σήμερα λειτουργεί με αυτό των αριθμό περιθαλπομένων. 

Επειδή όμως οι ανάγκες για περίθαλψη των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας αυξάνονται συνεχώς η διορατικότητα του τότε Μητροπολίτη Ανθίμου Ρούσσα (νυν Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης) τον οδηγεί στην απόφαση ανεύρεσης νέου οικοπεδικού χώρου για την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων πράγμα που το επιτυγχάνει, και ήδη υπάρχει οικόπεδο 17 στρεμμάτων περίπου πλησίον των εγκαταστάσεων του Σταυριδείου Ιδρύματος του Αγίου Κυπριανού. 

Στην μέχρι τώρα 50ετή και πλέον λειτουργία του Ιδρύματος έχουν φιλοξενηθεί 795 υπερήλικες άνδρες και γυναίκες, που βρήκαν φροντίδα, περιποίηση, τροφή, στοργή και κατανόηση από το προσωπικό του Ιδρύματος κάτω από τις πατρικές και στοργικές συμβουλές των εκάστοτε Προέδρων-Μητροπολιτών του Ιδρύματος. 

Με τις φροντίδες του νέου μας Μητροπολίτη κ.κ. Ανθίμου ανηγέρθη και περατώθηκε το 2021 στο 9ο χλμ. Αλεξανδρούπολης-Μάκρης, δίπλα στο Σταυρίδειο Ίδρυμα χρονίως πασχόντων "Ο Άγιος Κυπριανός" το Νέο Ιωακείμειο Γηροκομείο δυναμικότητος 104 κλινών. 

Από 2 Ιουλίου 2021 το Ιωακείμειο Γηροκομείο λειτουργεί στις νέες του εγκαταστάσεις.

Το Ιωακείμειο Γηροκομείο διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον εκάστοτε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως. Η τρέχουσα σύνθεση του Δ.Σ. (2023-25) είναι η εξής: 
  • Μητροπολίτης Άνθιμος, Πρόεδρος Δ.Σ.
  • Στέλλα Ιωαννίδου, τ. Διευθύνουσα Νοσηλευτικού Προσωπικού Π.Γ.Ν.Α.
  • Μιχαήλ Κογιομτζής, τ. Αντινομάρχης Έβρου
  • Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, τ. Πρύτανης Δ.Π.Θ.-Καθηγητής Χειρουργικής
  • Ιωάννης Χρυσόπουλος, Αρχιτέκτονας

Γενικός Διευθυντής: Αρχιμ. Χριστόδουλος Καραθανάσης


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Διεύθυνση: 9ο χλμ. Αλεξ/πολης-Μάκρης
Τ.Κ.: 68100 Μάκρη Αλεξ/πολης
Τηλ.: 25510-71508