Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

11/4/2010 Ο εορτασμός των πέντε Νεομαρτύρων στη Σαμοθράκη.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος την Κυριακή του Θωμά η μνήμη των Πέντε Νεομαρτύρων των εκ Σαμοθράκης και εν Μάκρη μαρτυρησάντων τόσο στην Σαμοθράκη, τον τόπο καταγωγής τους, όσο και στην Μάκρη, τον τόπο μαρτυρίου τους.
Ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος με συνοδεία κληρικών και λαϊκών μετέβησαν, όπως κάθε χρόνο, στην Σαμοθράκη για να τελέσουν τις εορταστικές τελετές για τους Πέντε Νεομάρτυρες. Το απόγευμα του Σαββάτου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χώρας ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία, παρουσία πολλών ντόπιων σαμοθρακιτών αλλά και ταξιδιωτών από την Αλέξανδρούπολη και άλλες περιοχές της χώρας μας.
Το πρωί της Κυριακής του Θωμά, 11 Απριλίου, τελέσθηκε πάλι στον Ναό της Χώρας η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η Λιτανεία της λάρνακας των Ιερών Λειψάνων και της εικόνος των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων στους δρόμους της Χώρας μέχρι το ομώνυμο Παρεκκλήσιο των Αγίων όπου και αναπέμφθηκε δέηση και μοιράσθηκαν τα πασχαλινά αυγά. Στην συνέχεια η πομπή επέστρεψε στον Ναό της Χώρας όπου πραγματοποιήθηκε η απόλυση. Στην Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος όλοι οι ιερείς του νησιού και από την Αλεξανδρούπολη καθώς και ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Μαρωνείας π. Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος.

Στις εκκλησιαστικές εορταστικές εκδηλώσεις για την μνήμη των Πέντε Νεομαρτύρων παρεβρέθησαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γεώργιος Ντόλιος, η Περιφερειάρχης κ. Θεοδώρα Κόκλα, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Ιωάννης Πετρούδας  και εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας του νησιού.