Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

24/8/2010. Εορτή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Θερμό Αιτωλοακαρνανίας

Την Τρίτη 24 Αυγούστου 2010, η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου και Εθναποστόλου Κοσμά του Αιτωλού. Ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος μετέβη στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας για να συμμετάσχει στις εορτές προς τιμήν του Αγίου και για να ευχηθεί στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Με λαμπρότητα και κατάνυξη τελέστηκε την Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010 ο πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Θέρμο της Αιτωλοακαρνανίας. Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, συμπροσευχομένων του Μητροπολίτη μας κ. Ανθίμου και του οικείου Μητροπολίτου κ. Κοσμά. Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Αιτωλίας κ. Κοσμάς, καλωσόρισε τους Αρχιερείς που τίμησαν τον Άγιο με την παρουσία τους, τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερη χαρά για εκείνον και τον λαό της Μητροπόλεως. Τέλος, ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος κήρυξε τον Θείο λόγο, όπου αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Κοσμά, τονίζοντας, ότι ο Άγιος Κοσμάς πρέπει να είναι παράδειγμα για την ζωή τον χριστιανών.
Την Τρίτη 24 Αυγούστου 2010 το πρωί, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου, συμπαραστατούμενου από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο και τον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Κοσμά.

Να σημειωθεί, ότι ο ναός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Θέρμο ήταν κατάμεστος από πιστούς, οι οποίοι ευχήθηκαν στον Ποιμενάρχη τους έτη πολλά και ευλογημένα.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμ. Τιμόθεος Άνθης, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στην προσωπικότητα του Αγίου Κοσμά, τονίζοντας ότι «ο Εθνομάρτυρας υπήρξε μιμητής των λόγων και των έργων του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την εθνική προσφορά προς το γένος του εορτάζοντος Αγίου».

Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης Αιτωλίας κ. Κοσμάς, στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι αδελφοί ο λόγος του Αγίου Κοσμά  να μεταφερθεί από άκρο εις άκρο της γης, ιδιαιτέρως να διευρυνθεί, να κηρυχθεί , να προσφερθεί, στην Πατρίδα μας που θέλει να αρνηθεί Χριστό, ιδανικά και αξίες. Είναι ανάγκη το μήνυμα του Αγίου Κοσμά, να το δείξει στην Παιδεία μας σήμερα, την οποία αγωνίζονται να αποχριστιανοποιήσουν. Πρέπει περισσότερο τον Άγιο μας Κοσμά των Αιτωλό, να τον γνωρίσουμε, να το μιμηθούμε, να τον ακούσουμε  και να τον φανερώσουμε παντού».


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι Αρχιερείς και πλήθος πιστών μετέβησαν εις την οικία του Αγίου Κοσμά στο Μέγα Δένδρο, όπου τέλεσαν δέηση προεξάρχοντος του Μητροπολίτη μας κ. Ανθίμου.