Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

3/9/2010. Εορτή Αγίου Ανθίμου-Ονομαστήρια Σεβ. Μητροπολίτου μας.

Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010, η Εκκλησία μας εόρτασε την μνήμη του Αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Ανθίμου, επισκόπου Νικομηδείας, και εόρτασε τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος.

Το απόγευμα της Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός του Αγίου με Αρτοκλασία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού και συγχοροστατούντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Πριν το τέλος του Εσπερινού ομίλησε επικαίρως ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, αναφερόμενος στον ρόλο του Επισκόπου ως ποιμένος της τοπικής Εκκλησίας, τονίζοντας ιδιαιτέρως ότι ο κάθε επίσκοπος έχει ανάγκη από τις προσευχές του ποιμνίου του για να επιτελέσει το δύσκολο έργο του. Κλείνοντας επισήμανε τους στενούς δεσμούς που έχει με τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όταν ανέλαβε την ακριτική Μητρόπολη Διδυμοτείχου το μοναδικό άτομο που ήξερε πολλά χρόνια στην περιοχή ήταν ο Μητροπολίτης μας. Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Διδυμοτείχου για την τιμή που του έκανε να παραβρεθεί και να συνεορτάσει μαζί με τον Λαό της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου τους. Παρακάλεσε δε τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου να μεταφέρει τις ευχές και την αγάπη του λαού της Μητροπόλεως στον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης που εόρταζε ταυτόχρονα τα ονομαστήριά του στην Θεσσαλονίκη. Στον Εσπερινό παρέστησαν ο Βουλευτής του Νομού μας κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος και ο Υπερνομάρχης κ. Γεώργιος Μηνόπουλος καθώς και  εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Την κυριώνυμο ημέρα, Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Όρθρος της εορτής χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και ακολούθως Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα, Δράμας κ. Παύλου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νειλουπόλεως (και Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) κ. Γενναδίου οι οποίοι μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη για να συνεορτάσουν με τον Μητροπολίτη μας. Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης μας έδωσε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον π. Αθανάσιο Τσομπανίδη, ιεροδιδάσκαλο και Προϊστάμενο του Ι.Ναού Αγίου Γεωργίου Νέας Χηλής.


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές του τόπου και πλήθος πιστών μετέβησαν στο παρακείμενο Επισκοπείο για να ευχηθούν στον Μητροπολίτη μας ο οποίος εκτός από το καθιερωμένο κέρασμα έδωσε ως ευλογία σε κάθε έναν το ημερολόγιο τσέπης της Μητροπόλεως για το 2011 που είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια προσφοράς της Λεονταριδείου Σχολής στην παιδεία, ως Σχολείου για πάνω από 70 χρόνια και αργότερα ως Εκκλησιαστικού Μουσείου. Η προσέλευση του κόσμου διακόπηκε το μεσημέρι και διήρκησε από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ.

Να ευχηθούμε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο έτη πολλά και καρποφόρα επ' αγαθώ της Εκκλησίας μας και της ακρτικής Μητροπόλεώς μας.