Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

30/1/2013. Εορτασμός της μνήμης των Τριών Ιεραρχών, προστατών της Ελληνικής Παιδείας και των Γραμμάτων.

Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013, η Εκκλησία μας εόρτασε την μνήμη των Τριών Ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, οι οποίοι θεωρούνται οι προστάτες των Γραμμάτων και της Παιδείας στην Πατρίδα μας.
Ο κεντρικός εορτασμός της μνήμης των Τριών Ιεραρχών πραγματοποιήθηκε με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου την Τετάρτη το πρωί. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, καθηγητές και δάσκαλοι των σχολείων της περιοχής, παιδιά Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων και πλήθος κόσμου. 
Ο επίσημος ομιλητής-καθηγητής αναφέρθηκε στην ομιλία του στην σημασία των λόγων των Τριών Ιεραρχών, οι οποίοι είναι επίκαιροι και σύγχρονοι ακόμα και μετά από 16 με 17 αιώνες και πως θα έπρεπε τα σχολικά μαθήματα να περιλαμβάνουν έργα του Βασιλείου, του Γρηγορίου και του Χρυσοστόμου ώστε τα παιδιά μας να παιδαγωγούνται όχι μόνο γλωσσικά αλλά και ηθικά, πνευματικά και αγαπητικά προς τον συνάνθρωπό μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε αρτοκλασία για τους καθηγητές και δασκάλους του 1ου Γυμνασίου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου της πόλεώς μας και αμέσως μετά το καθιερωμένο μνημόσυνο των μεγάλων ευεργετών της Παιδείας της περιοχής μας, των Αντωνίου και Ευανθίας Λεονταρίδη και Γεωργίου και Ελένης Ζαρίφη. Μαζί τελέσθηκε και το μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου, με αφορμή την συμπλήρωση πέντε ετών από την εκδημία του. Ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε συνοπτικά στις προσωπικότητες των εθνικών ευεργετών που δυστυχώς έχουν εκλείψει πλέον στις μέρες μας και κάλεσε τους δασκάλους και καθηγητές να  διδάξουν στους μαθητές τους αλλά και να διδαχθούν οι ίδιοι από τα έργα και την ζωή των τριών Ιεραρχών. Ακολούθησε μικρή δεξίωση στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως.


Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης εορταστική εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες στο Αμφιθέατρο του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλεώς μας με ομιλήτρια την Επίκουρη Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Αγγελική Ευθυμίου, με θέμα: «Το έργο των Τριών Ιεραρχών και η εποχή μας». Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος, ενώ η Βυζαντινή Χορωδία των Ιεροψαλτών της Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Δροσάκη, απέδωσε ύμνους πλαισιώνοντας την εκδήλωση.