Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

17/10/2014. Απόλυτη επιτυχία είχε η ενημερωτική εκδήλωση για το "ασφαλές διαδίκτυο".

Σε ένα κατάμεστο δημοτικό θέατρο, πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Διαδικτυακή συμπεριφορά υψηλού κινδύνου», που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις το απόγευμα της Παρασκευής 17 Οκτωβρίου 2014. Στο επίκαιρο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα, για μεγάλους αλλά κυρίως για ανήλικους χρήστες του διαδικτύου, κεντρικός παρουσιαστής και ομιλητής ήταν  ο Ταξίαρχος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) Εμμανουήλ Σφακιανάκης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει λεπτομέρειες για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο καθώς και πρακτικές μεθόδους αποφυγής κινδύνων όπως τις παρουσίασαν, τόσο ο κ. Σφακιανάκης όσο και οι  εξειδικευμένοι Αξιωματικοί σε θέματα διαδικτυακής χρήσης, της αρμόδιας Διεύθυνσης Δίωξης της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος, κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης, τόνισε την χρησιμότητα "αυτού του σημαντικού εργαλείου της τεχνολογικής εξέλιξης, όπως είναι το διαδίκτυο" χωρίς να παραλείψει να υπογραμμίσει ότι "ο τρόπος χρήσης του είναι εκείνος που θα καθορίσει το βαθμό επικινδυνότητάς του" και κατέθεσε τη θέση της Μητροπόλεως σημειώνοντας:  "Η παρακολούθηση και η εφαρμογή των εξελίξεων σε έναν τόσο σημαντικό τομέα της σύγχρονης κοινωνίας, όπως η τεχνολογία και ειδικά το διαδίκτυο, είναι κάτι που δεν αφήνει αδιάφορη την Εκκλησία. Γι' αυτό και θεωρήσαμε  στην Μητροπολή μας αναγκαίο, απαραίτητο και απόλυτα οφέλιμο για την τοπική μας κοινωνία, να προχωρήσουμε στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης με προσκεκλημένους τους πλέον αρμόδιους επί του θέματος".

Χαιρετισμό απηύθυνε ο εβρίτης υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων,  κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος αφού η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου. Ο κ. Δερμεντζόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και την αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., "για την ενημέρωση των μαθητών σε όλα τα σχολεία της χώρας με στόχο την πρόληψη και την ασφαλή περιήγηση στον ελκυστικό, χρήσιμο αλλά και πολλές φορές επικίνδυνο διαδικτυακό κόσμο".

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς και ο Αστυνομικός Διευθυντής Αλεξανδρούπολης κ. Νίκος Μενεξίδης.

Στην ομιλία - παρουσίαση του, ο κ. Σφακιανάκης κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του ακρoατηρίου, ενώ, προηγουμένως, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία της Μητροπόλεως μας, υπογραμμίζοντας πως "για πρώτη φορά με προσκαλεί μία Μητρόπολη για ενημέρωση επί του σημαντικότατου αυτού θέματος". Ο επικεφαλής της ομάδας της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, που αριθμεί 88 άτομα και λειτουργεί σε πρότυπα υψηλών προδιαγραφών σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεκαθάρισε πως "δεν είμαστε φοβικοί απέναντι στο Ιντερνετ, ισχυρισμός και στάση που το δαιμονοποιούν παρ‘ όλο που στην κοινωνία μας πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι η χρήση του είναι μονόδρομος, ο οποίος έχει 98% θετικά και 2% αρνητικά". 

"Ο προσανατολισμός της υπηρεσίας μας επικεντρώνεται στην πρόληψη μέσω της ενημέρωσης και εντός αυτού του πλαισίου εντάσσεται το πρωτοποριακό σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρόγραμμα με τους μαθητές των σχολείων της χώρας μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιανάκης, υπογραμμίζοντας ότι "θα πρέπει να λαμβάνουμε δύο σοβαρές προϋποθέσεις που έχουν απόλυτη ισχύ στο διαδίκτυο:  α) δεν είναι έγκυρες όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν και διακινούνται και β) δεν θα πρέπει να μας διαφέυγει ποτέ, πως όποιο αρχείο δημοσιεύεται παραμένει για πάντα στο διαδίκτυο". 


Απόλυτος ήταν ως προς "το... παραμύθι της ανωνυμίας στο ίντερνετ" καλώντας τον κόσμο να μην πιστεύει κάτι τέτοιο, αφού "η συνεργασία των υπηρεσιών διώξης ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι ιδιαίτερα ισχυρή και σε παγκόσμιο επίπεδο". Αίσθηση προκάλεσαν οι συχνές αναφορές του Ταξιάρχου σε πραγματικά συμβάντα. To πλέον σοκαριστικό και καταπληκτικό στοιχείο ήταν η αποτροπή από την αυτοκτονία περισσότερων των 1000 ατόμων με αιτία και αφορμή τη χρήση και τη συναναστροφή τους, ως επί το πλείστον, στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης (Social Media). Επίσης, φαινόμενα του διαδικτύου όπως, κακόβουλη χρήση με την παιδική πορνογραφία να αποτελεί τον υπ‘ αριθμόν ένα κίνδυνο, την ενδοσχολική βία, τον εθισμό και τις κάθε είδους απάτες, με κυριότερες τις οικονομικές, αποτελούν τους βασικούς άξονες στους οποίους κινείται η  υπηρεσία δίωξης, είτε καταπολεμώντας τα όταν εκδηλωθούν είτε προλαμβάνοντάς τα μέσω της ενημέρωσης. 

Μετά το τέλος της ομιλίας του ο κ. Σφακιανάκης δέχθηκε ερωτήσεις, με τους μικρούς που παραβρέθηκαν στο δημοτικό θέατρο να "κλέβουν" τις εντυπώσεις, θέτοντας ιδιαίτερα εύστοχες ερωτήσεις και απορίες οι οποίες προκύπτουν μέσω της  χρήσης του διαδικτύου από τους ίδιους.

Ολόκληρη την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ