Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

18/10/2014. Παρουσίαση του συλλογικού τόμου "Έρωτας και σεξουαλικότητα".

Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο Ανθίμειο Πολιτιστικό Κέντρο εκδήλωση που διοργάνωσε η Μητρόπολή μας κατά την οποία παρουσιάστηκε ο συλλογικός τόμος με τον τίτλο «Έρωτας και σεξουαλικότητα». Ο τόμος αυτός αποτελείται από 15 άρθρα επιστημόνων και καθηγητών Πανεπιστημίων Βιολογίας, Ιατρικής, Θεολογίας, Φιλοσοφίας, Φιλολογίας και Ιστορίας-Αρχαιολογίας και αποτελούν μία «αφήγηση διεπιστημονική από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από τους μικροοργανισμούς μέχρι τον άνθρωπο», όπως γράφει χαρακτηριστικά ο τόμος στον υπότιτλό του. Τον τόμο επιμελήθηκε ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Χρυσόστομος Σταμούλης και εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2014. Μάλιστα, αυτή η παρουσίαση είναι η πρώτη που πραγματοποιήθηκε πανελληνίως.
Τον τόμο παρουσίασαν ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος, ο δημοσιογράφος-οικονομολόγος κ. Δημοσθένης Δούκας και ο επιμελητής του τόμου καθηγητής κ. Χρυσόστομος Σταμούλης. Ο Μητροπολίτης μας προλογίζοντας τον τόμο ανέφερε πως πολλοί παραξενεύτηκαν που η τοπική μας Εκκλησία παρουσίασε ένα βιβλίο με τέτοιο τίτλο, ανέφερε όμως πως ο έρωτας είναι ένα δώρο του Θεού στον άνθρωπο και υπό αυτό το πρίσμα η Εκκλησία έχει και πρέπει να έχει λόγο για ζητήματα τόσο κρίσιμα της καθημερινότητας των ανθρώπων, που πολλοί από αυτούς είναι μέλη της Εκκλησίας του Χριστού. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Δημοσθένης Δούκας ο οποίος εξήρε την ιδέα του κ. Σταμούλη γι’ αυτόν τον τόμο και αναφέρθηκε σε αυτόν φέρνοντας σχετικά παραδείγματα από τους Ιερούς Πατέρες. Την εκδήλωση έκλεισε ο καθηγητής κ. Χρυσόστομος Σταμούλης ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα μίλησε για την απαξίωση με την οποία η Εκκλησία από τα πρώτα χρόνια της ζωής της αντιμετώπισε τον έρωτα και την σεξουαλικότητα μετατρέποντας ένα φλέγον θέμα της ζωής όλων των ανθρώπων και των χριστιανών σε ταμπού, αποφεύγοντας σε πολλές περιπτώσεις και τον διάλογο.

Την εκδήλωση παρακολούθησε αρκετοί συμπολίτες μας, μερικοί εκ των οποίων υπέβαλλαν ερωτήσεις και προβληματισμούς στον καθηγητή κ. Σταμούλη.