Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

1/2/2015. Εορταστικές εκδηλώσεις για τον Όσιο Δημήτριο εκ Μιστίου στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος.

Τρία χρόνια πέρασαν από την ημέρα που οι υπεύθυνοι του Συλλόγου Καππαδοκών Ν. Έβρου «Οι Τρεις Ιεράρχες» παρέδωσαν τα λείψανα του Οσίου Δημητρίου από το Μιστί της Καππαδοκίας στην Ιερά Μητρόπολη και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Αλεξανδρούπολη. Τα λείψανα έκτοτε αποθησαυρίσθηκαν στον Ναό της Μεταμορφώσεως και τέθηκαν εις προσκύνησιν, ενώ η μνήμη του Οσίου τιμάται κάθε χρόνο πανηγυρικά.
Τιμώντας την επέτειο των τριών ετών από τον αποθησαυρισμό των λειψάνων και τη μνήμη του Οσίου η Ιερά Μητρόπολη σε συνεννόηση και με το Σύλλογο των Καππαδοκών διοργάνωσε λατρευτικές και πνευματικές εκδηλώσεις το διήμερο 31 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου 2015. Για τις εκδηλώσεις προσήλθαν στην Αλεξανδρούπολη οι Σεβ. Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος.

Το απόγευμα του Σαββάτου 31 Ιανουαρίου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμοθέου και συγχοροστατούντων των προσκεκλημένων Μητροπολιτών μετά του Ποιμενάρχου μας κ. Ανθίμου. Τον Εσπερινό παρακολούθησαν ο Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης κ. Παυλίδης, ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Λαμπάκης, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας της περιοχής, εκπρόσωποι καππαδοκικών σωματείων από την Αλεξανδρούπολη και άλλες περιοχές της πατρίδος μας και πολύς κόσμος. Μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε στην παρακείμενη αίθουσα της Καππαδοκικής Εστίας ομιλία από το θεολόγο-ιστορικό κ. Ιωάννη Σιδηρά με θέμα: «Η αγιοτόκος και αγιοτρόφος Καππαδοκία και η οσιακή μορφή του εκ Μιστίου Δημητρίου του νεοφανούς» την οποία παρακολούθησε πολύς κόσμος.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, 1 Φεβρουαρίου, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και συνιερουργούντων των Μητροπολιτών Πολυανής κ. Εμμανουήλ, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμοθέου και Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου.