Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

1-3/5/2015. Προσκυνηματική εκδρομή της «Σύναξης Νέων» του Μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου στην Ίμβρο.

Η «Σύναξη νέων» του Μητροπολιτικού ιερού Ναού αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως πραγματοποίησε τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Ιμβρο, από Παρασκευή 1 μέχρι Κυριακή 3 Μαΐου 2015. Οι εκδρομείς, συνοδευόμενοι από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Κεσκίνη, έφτασαν στο νησί στις 3.00 το απόγευμα της Παρασκευής.
Στην οργάνωση της εκδρομής βοήθησε καθοριστικά η φοιτήτρια Παιδαγωγικών  Γεωργία Φυντάνη, μέλος της σύναξης, η οποία κατάγεται από την Ίμβρο και η οποία συν τοις άλλοις ανέλαβε την ξενάγηση στο νησί.  Στις 5.00 μ.μ. υποδέχθηκε τους εκδρομείς στον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ.κ. Κύριλλος, ο οποίος  με πολλή αγάπη και χαρά καλωσόρισε τους 63 νέους στην Επαρχία του, τους ενημέρωσε για την κατάσταση της ομογένειας στο νησί και με χαρακτηριστική αμεσότητα και απλότητα συζήτησε μαζύ τους για αρκετή ώρα. Στη συνέχεια ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Παναγίας π. Δημήτριος Κικιδέλλης τέλεσε τον Εσπερινό, στον οποίο χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ.κ.  Κύριλλος και έψαλε χορός νέων από τους εκδρομείς. Ακολούθησε κέρασμα στο προαύλιο του Ναού. Αμέσως μετά οι εκδρομείς μετέβησαν στο χωριό των Αγίων Θεοδώρων, απ΄ όπου κατάγεται ο Παναγιώτατος Οικομενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Εκεί στον ιερό Ναό του αγίου Γεωργίου τους υποδέχθηκε ο εφημέριος του χωριού π. Αστέριος Οκουμούσης και κάτοικοι του χωριού. Ξεναγήθηκαν στο Μουσείο του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, περιηγήθηκαν στο χωριό, απήλαυσαν ένα κέρασμα στο κατάστημα “Garaj” της κ. Στέλλας Οκουμούση-Φυντάνη και κατέληξαν στο κτίριο του νηπιαγωγείου, όπου στεγάζεται ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού, και εκεί όλοι μαζύ τραγούδησαν και χόρεψαν ελληνικά τραγούδια και χορούς.

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 2 Μαΐου, οι εκδρομείς επισκεύθηκαν το Σχοινούδι, προσκύνησαν στον Ιερό Ναό της αγίας Μαρίνας, συνομίλησαν με γέροντες κατοίκους του χωριού και επισκεύθηκαν τον κ. Νικόλαο Δορδούρη, ο οποίος στο όμορφα διαμορφωμένο κτήμα του κάθε χρόνο διοργανώνει σημαντικές  και αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στη συνέχεια μετέβησαν στα Αγρίδια , όπου τους υποδέχθηκαν ο προϊστάμενος του ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αρχιμ. π. Νικόλαος Σεργάκης και ο συνεφημέριός του π. Σταύρος Λιγδάς, προσκύνησαν στο Ναό, ενημερώθηκαν από τους πατέρες, περπάτησαν στο χωριό, ξεναγήθηκαν στο φημισμένο οινοποιείο του «μπάρμπα Γιώργη» και επισκέφθηκαν το κτίριο που θα λειτουργήσουν προσεχώς το Γυμνάσιο και το Λύκειο, όπου και συνάντησαν τους δασκάλους του νησιού. Αμέσως μετά με το λεωφορείο πραγματοποίησαν τον γύρω του νησιού με την ενδιαφέρουσα γεωμορφολογία, την κατά τόπους πλούσια βλάστηση και τους όμορφους κολπίσκους. Το απόγευμα επισκέφθηκαν το Γλυκύ με την όμορφη θέα. Εκεί  τους υποδέχθηκε και του μίλησε στον ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο π. Γρηγόριος Γρηγοριάδης και  περπάτησαν στο χωριό μέχρι τον φημισμένο πλάτανο και την βρύση. Συνεχόμενα επισκέφθηκαν το γειτονικό Κάστρο, όπου προσκύνησαν στον πρόσφατα αποκατασταθέντα Ναό της αγίας Μαρίνας. Ακολούθησε στο λιμάνι του Κάστρου με θέα τη Σαμοθράκη δείπνο το οποίο εξελίχθηκε σε λαϊκό γλέντι με τη συμμετοχή τόσο των Ελλήνων όσο και των Τούρκων θαμώνων του εστιατορίου.

Την Κυριακή οι εκδρομείς συμμετείχαν στη  Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό των αγίων Θεοδώρων, όπου συλλειτούργησαν ο π. Δημήτριος με τον π. Αστέριο και έψαλε χορός  νέων ιεροψαλτών από τους εκδρομείς. Η χαρά και η συγκίνηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα τόσο των εκδρομέων όσο και των κατοίκων του χωριού. Οι εκδρομείς ακόμη επισκέφθηκαν το παρεκκλήσιο των αγίων Θεοδώρων στον κάμπο του χωριού, το οποίο είναι κτισμένο πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού και θεωρείται το παλαιότερο παρεκκλήσιο του νησιού. 

Η εκδρομή αυτή ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία αφ’ ενός αναστροφής και επικοινωνίας των νέων που συμμετέχουν στη «Σύναξη» που πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη το βράδυ στο Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Νικολάου, και αφ’ ετέρου γνωριμίας με τόπους και ανθρώπους του πολύπαθου Ελληνισμού και της ομογένειας.