Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

29/9/2019. Το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής «Εμμέλεια» της Μητροπόλεώς μας στο «Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»

Το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής «Εμμέλεια» της Μητροπόλεώς μας συμμετείχε στη 2η συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής που διοργάνωσε στις 28 & 29 Σεπτεμβρίου 2019 ο «Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου» και το «Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» προς τιμήν της αείμνηστης Δόμνας Σαμίου με τίτλο «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα–οι νέοι για τη Δόμνα Σαμίου».


Ήταν ένα διήμερο γεμάτο μουσικές και τραγούδια με 24 μουσικά σχήματα απ’ όλη την Ελλάδα. Περισσότεροι από 200 νέοι μουσικοί και τραγουδιστές εμπνέονται από την προσωπικότητα της Δόμνας Σαμίου και τον πολύτιμο θησαυρό που άφησε ως παρακαταθήκη και πειραματίζονται μεταφέροντας στο σήμερα τους παραδοσιακούς ήχους και τις αξίες της παράδοσης, αποδεικνύοντας ότι η παράδοση παραμένει μια ζωντανή δύναμη που προκαλεί τη νέα γενιά να τη γνωρίσει σε βάθος.

Ο "Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου" είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ίδρυσε η Δόμνα Σαμίου το 1981 με την υποστήριξη ανθρώπων που ήταν θαυμαστές του έργου της και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και με στόχο, μεταξύ άλλων, τη διάσωση της παραδοσιακής μουσικής. Η Δόμνα Σαμίου παρέμεινε Πρόεδρος του Συλλόγου ως το θάνατό της, τον Μάρτιο του 2012. Την καλλιτεχνική διεύθυνση της εκδήλωσης είχε ο Σωκράτης Σινόπουλος, διεθνώς αναγνωρισμένος μουσικός και στενός συνεργάτης της Δόμνας Σαμίου ως το τέλος της ζωής της.

Το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής «Εμμέλεια» της Μητροπόλεώς μας το οποίο είχε -κατά κοινή ομολογία- μια εξαιρετική εμφάνιση και καταχειροκροτήθηκε για την παρουσία του, το αποτελούσαν οι:
Νικόλαος Ευφραιμίδης: κλαρίνο, ενορχήστρωση
Φίλιππος Ευφραιμίδης: βιολί
Αλέξανδρος Ευφραιμίδης: λαούτο, τραγούδι
Ιωάννης Δαγκάλης: ούτι
Χρυσοβαλάντης Σαΐρης: κρουστά
Ελένη Φανιουδάκη: τραγούδι
Νικόλαος Κεσκίνης: τραγούδι
Μαρκέλλα Σιούλα: τραγούδι
Χριστίνα Χαρισίδου: τραγούδι
Κατερίνα Γιαννάκη: τραγούδι
Ιουλία Κόκκορη: τραγούδι

Το Σύνολο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού, είχε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να επισκεφθεί το μεγάλο Δάσκαλο της παράδοσης Χρόνη Αηδονίδη, στην οικία του στα Βριλήσσια Αττικής, ο οποίος είχε για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να χαρεί τα μέλη του Συνόλου, να τους συγχαρεί και να τους συμβουλέψει. Επίσης, τα μέλη του Συνόλου είχαν την ευλογία να επισκεφτούν και να προσκυνήσουν στην Ιερά Μονή της Παναγιάς της Ξενιάς.