Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

23/10/2019. Βραδυνή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του αδελφοθέου.

Το βράδυ της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος τέλεσε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του αδελφοθέου με αφορμή την ιερά μνήμη του ενδόξου πρώτου Επισκόπου των Ιεροσολύμων.


Την Θεία αυτή Λειτουργία, η οποία τελούνταν κατά τους πρώτους αιώνες στην περιοχη των Ιεροσολύμων, αξιοποίησαν μετέπειτα ο Μέγας Βασίλειος και ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος για την σύσταση του βυζαντινού λατρευτικού τυπικού που τηρείται σήμερα σε Ανατολή και Δύση. Κατά το τυπικό της Θείας Λειτουργίας ο Επίσκοπος είναι ενδεδυμένος όπως οι επίσκοποι των πρώτων αιώνων, με άμφια ιερέως, δηλ. με φελόνιο, και το ωμόφορο υποδεικνύει την αρχιερατική του ιδιότητα. Η Θεία Λειτουργία τελείται όχι στο Ιερό Βήμα αλλά στο κέντρο του Ναού και ο επίσκοπος και οι ιερείς έχουν μέτωπο προς τον λαό, ενώ ο λαός μεταλαμβάνει των αχράντων μυστηρίων όπως οι ιερείς, δηλ. ξεχωριστά το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου.