Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

26/10/2019. Πανήγυρις της μνήμης του Αγίου Δημητρίου στον Πέπλο και στην Ιάννα.

Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας εόρτασε την μνήμη του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου και στην Μητρόπολή μας εόρτασαν οι ομώνυμοι Ιεροί Ναοί στις ενορίες του Πέπλου, των Δικέλλων, της Θυμαριάς, της Λύρας, της Ιάννας και το Παρεκκλήσιο στο Στρατόπεδο "Γιαννούλη" στην Αλεξανδρούπολη.


Το πρωί του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου ο Μητροπολίτης μας τέλεσε τον Πανηγυρικό Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Πέπλου, δίπλα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν οι κάτοικοι του Πέπλου και των γύρων χωριών, καθώς επίσης ο βουλευτής Έβρου κ. Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως, ο Ταξίαρχος-Διοικητής της 31ης Ταξιαρχίας και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και της κοινότητας του Πέπλου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης μας ωμίλησε προς το εκκλησίασμα του ναού και χειροθέτησε σε πνευματικό τον εφημέριο του Ναού π. Θεόδωρο Παπαχρήστου, ώστε να μπορεί να εξομολογεί τους κατοίκους του Πέπλου και των γύρω χωριών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η στους δρόμους του χωριού η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Δημητρίου, καθώς και τεμαχίου εκ των ιερών λειψάνων του Αγίου που μετέφεραν από το Άγιον Όρος για την πανήγυρη του Πέπλου.


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε από τους εντεταλμένους ιερείς της Μητροπόλεώς μας σε όλους τους πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς. 

Ιδιαίτερα, στην Ενορία της Ιάννας, ένα χωριό προσφύγων Μικρασιατών στα βόρεια της Αλεξανδρουπόλεως όπου διαζώζεται μόνο ο πετρόκτιστος Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου και τελούνται ελάχιστες ακολουθίες κάθε χρόνο και φυσικά στην πανήγυρη του Ναού.

Κάθε χρόνο ο Σύλλογος των Καππαδοκών της πόλεώς μας που τιμά τον Άγιο Δημήτριο τέλεσε την ιερά πανήγυρη του Αγίου προσφέροντας αρτοκλασία και διάφορα κεράσματα, ενώ ετοιμάστηκε από τις κυρίες του Συλλόγου και κουρμπάνι (μαγειρευτό φαγητό) για όλο το εκκλησίασμα. Κατά την πανήγυρη εκτέθηκαν σε προσκύνηση τα λείψανα του Καππαδόκη Οσίου Δημητρίου του εκ Μιστίου.