Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

19/7/2021. Εκδημία του Κωνσταντίνου Στ. Παταπάτη, παλαιού Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού

Η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως αναγγέλει την προς Κύριον εκδημίαν σε ηλικία 95 ετών του μακαριστού Κωνσταντίνου Στ. Παταπάτη, συνταξιούχου δασκάλου και επιθεωρητού και επί 70 και πλέον χρόνια Πρωτοψάλτου της Μητροπόλεώς μας.

Ο μακαριστός Κωνσταντίνος Παταπάτης γεννήθηκε το 1926, υιός του αειμνήστου Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού μας Ναού Στέργιου Παταπάτη (1887-1975), ο οποίος του εμφύσησε την μεγάλη αγάπη για την βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική.

Σπούδασε δάσκαλος στην Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης και το 1958 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στα Παιδαγωγικά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα, έλαβε πτυχίο το 1957 στην Βυζαντινή Μουσική από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών (από τον σπουδαίο Μανώλη Καλομοίρη) καθώς και πτυχίο στην Ευρωπαϊκή Μουσική.

Υπηρέτησε ως καθηγητής Μουσικής στην Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία και ως δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο της Ακαδημίας καθώς και στο 5ο και 8ο Δημοτικό Σχολείο της Αλεξανδρούπολης. Διετέλεσε επί πενταετία Γενικός Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης Νομού Κυκλάδων με έδρα την Ερμούπολη της Σύρου και ως Επιθεωρητής στον Νομό Κιλκίς απ' όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Διετέλεσε επί δεκαετίες Πρωτοψάλτης στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου και στην συνέχεια στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην Αλεξανδρούπολη. Κατά την ιεροψαλτική του θητεία στα αναλόγια της πόλεως δίδαξε σε πολλούς μαθητές του τα μυστικά της εκκλησιαστική μας μουσικής αφήνοντας πλούσια παρακαταθήκη ιεροψαλτών στην Μητρόπολή μας. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο σε παιδαγωγικά θέματα και τεράστιο συγγραφικό έργο όσο αφορά την Βυζαντινή Μουσική. Για την προσφορά του στα ψαλτικά δρώμενα της πόλεώς μας έχει τιμηθεί τόσο από την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, όσο και από τον Δήμο Αλεξανδρουπόλεως.

Ήταν παντρεμένος με την Ελπίδα (Χαριτωνίδου) Παταπάτη επί 62 έτη (από το 1959) με την οποία απέκτησαν δύο κόρες την Ευφροσύνη (διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου της πόλεώς μας) και την Καλλιόπη (φαρμακοποιό).

Η κηδεία του θα τελεσθεί την Δευτέρα 19 Ιουλίου στις 5.30’ το απόγευμα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας εύχεται ο Θεός να αναπαύει τον μακαριστό Πρωτοψάλτη Κωνσταντίνο Παταπάτη στη «Χώρα των Ζώντων», όπου η ψυχή του θα ψάλλει με τους αγγέλους στο ουράνιο Θυσιαστήριο.