Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

11/09/2022. Επιμνημόσυνη δέηση για τους μάρτυρες της Μικρασιατικής καταστροφής στον ναό του Αγίου Βασιλείου Καλλιθέας.

Φέτος, τον μήνα που διανύουμε συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τις οδυνηρές εκείνες ημέρες του Σεπτεμβρίου του 1922 όταν οι πρόγονοί μας Έλληνες μικρασιάτες, θρακιώτες και πόντιοι αναγκάστηκαν βίαια να ξερριζωθούν από τις πατρογονικές τους εστίες, ενώ χιλιάδες ήταν αυτοί που έχασαν τη ζωή τους είτε από τη βαρβαρότητα των κατακτητών, είτε από τις κακουχίες, είτε χάθηκαν στα τάγματα εργασίας στα βάθη της Μικράς Ασίας.

Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει θεσπίσει κατά την Κυριακή προ την Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού να τιμάται η μνήμη των Εθνοιερομαρτύρων Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου και των συν αυτώ αρχιερέων, καθώς και όλων, κληρικών και λαϊκών, όσων έχασαν παντοιοτρόπως την ζωή τους κατά την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού. 

Η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως τιμώντας την μνήμη των μαρτύρων αυτών της Πίστεως και του Ελληνισμού και συμμετείχε και αυτή οφειλετικώς στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την πατρίδα μας. 

Έτσι, λοιπόν, το πρωί της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο, παρουσία του Διοικητού της 12ης Μεραρχίας υποστρατήγου κ. Καβιδόπουλου, των αντιδημάρχων Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Ινζεπελίδου και Δαστερίδη, και λοιπών εκπροσώπων των Αρχών καθώς και εκπροσώπων των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής μας με τα λάβαρα του κάθε συλλόγου. Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης μας μίλησε επικαίρως σχετικά με τα γεγονότα μνήμης του ξερριζωμού του Ελληνισμού από τις πανάρχαιες κοιτίδες του στην Μικρά Ασία, στην Ανατολική Θράκη και στον Πόντο και ακολούθως εψάλη η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όσων προγόνων μας έχασαν μαρτυρικά τη ζωή τους στις καταστροφές του 1922.

Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, έξω από το ναό του Αγίου Βασιλείου, η Χορωδία του Καλλιτεχνικού Ομίλου Αλεξανδρουπόλεως παρουσίασε σχετικό μουσικό πρόγραμμα.