Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

24/04/2023. Θυρανοίξια ανακαινισμένου παλαιού ναού Αγίου Γεωργίου Νέας Χηλής.

Την Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 το απόγευμα στα πλαίσια των εορτασμών του Αγίου Γεωργίου και του Ιωβηλαίου Έτους της Μητροπόλεώς μας, πραγματοποιήθηκαν στην Νέα Χηλή τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου παλαιού πέτρινου ναού του Αγίου Γεωργίου που είχαν κτίσει το 1953 οι απόγονοι των προσφύγων Χηλιωτών από την Μαύρη Θάλασσα που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας.

Ο παλαιός πέτρινος ναός λειτούργησε μέχρι τα τέλη του περασμένου αιώνα οπότε και κτίσθηκε από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο Ρούσσα (νυν Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης) ο παρακείμενος περικαλλής νέος ναός. Έκτοτε ο παλαιός ναός παρέμεινε κλειστός. Η εκκλησιαστική επιτροπή της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Νέας Χηλής αποφάσισε να τον ανακαινίσει και να χρησιμοποιείται για τις κατηχητικές συνάξεις και άλλες εκδηλώσεις της ενορίας.

Τον αγιασμό των θυρανοιξίων τέλεσε ο προσκεκλημένος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος. Παρέστησαν ο δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως κ. Ζαμπούκης, οι βουλευτές Έβρου κ. Δημοσχάκης και κ. Κελέτσης και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλεως. Ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος ευχαρίστησε για την παρουσία του τον Σεβ. Ίμβρου και αναφέρθηκε στην ιστορία του παλαιού ναού. 

Αμέσως μετά έγιναν τα εγκαίνια της εκθέσεως φωτογραφίας του εκπαιδευτικού κ. Κωνσταντίνου Τερψίδη με θέμα «Ίμβρος εν Αιγαίω Πελάγει η αρίστη νήσος» αφιερωμένη στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και την ιδιαιτέρα πατρίδα του. Για την έκθεση μίλησε ο επιμελητής της κ. Τερψίδης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Ίμβρου κ. Κύριλλος, ο δήμαρχος της πόλεως κ. Ζαμπούκης και ο κ. Χαράλαμπος Μιχαηλίδης.

Ακολούθησε σύντομος εσπερινός εντός του παλαιού ναού χοροστατούντος του Σεβ. Ίμβρου και περιήγηση στην φωτογραφική έκθεση του κ. Τερψίδη.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ