Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

23/04/2023. Εορτή Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων στην Σαμοθράκη.

Την Κυριακή του Θωμά, 23 Απριλίου 2023 η τοπική μας Εκκλησία μας εόρτασε πανηγυρικά την μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του τροπαιοφόρου, αλλά και την ιερά μνήμη των συμπατριωτών μας Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων των εκ Σαμοθράκης και εν Μάκρη μαρτυρησάντων, Μιχαήλ, Γεωργίου, Θεοδώρου, Μανουήλ και Γεωργίου.

Η ιερά μνήμη των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων εορτάσθηκε πανηγυρικά τόσο στον τόπο του μαρτυρίου τους στην Μάκρη, όσο και στο νησί της Σαμοθράκης και στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Χώρας, όπου φυλάσσονται οι τίμιες κάρες τους και τα ιερά τους λείψανα.

Το απόγευμα του Σαββάτου τελέσθηκε στο Ναό της Χώρας Σαμοθράκης ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου, ενώ ανήμερα της εορτής, την Κυριακή του Θωμά, ο Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ναό της Χώρας στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία των Αρχών του Νομού μας. Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, κατά το έθος, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος και των ιερών λειψάνων των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων μέχρι το παρεκκλήσιό τους στον οικισμό της Χώρας.