Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

14/05/2023. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στα Ελευθέρια της Αλεξανδρουπόλεως.

Την Κυριακή 14 Μαΐου η Αλεξανδρούπολη εόρτασε την 103η επέτειο των "Ελευθερίων" και της ενσωματώσεώς της στον εθνικό κορμό της Πατρίδος μας. Παράλληλα, η Μητρόπολή μας εόρτασε το Ιωβηλαίο Έτος των 100 χρόνων από την σύσταση και δημιουργία της.

Για τις εορταστικές εκδηλώσεις ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος προσεκάλεσε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες - Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Λόγω ξαφνικού κωλύματος του Μακαριωτάτου δεν κατέστη δυνατή η μετάβασή του στην πόλη μας. Τις εορταστικές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβ. Μητροπολίτες Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, ως Αντιπρόεδρος της Δ.Ι.Σ., Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ενώ παρέστη και ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός.

Επίσης, ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος προσεκάλεσε για τη διπλή εορτή των "Ελευθερίων" και του Ιωβηλαίου Έτους τον Άρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Το απόγευμα του Σαββάτου 13 Μαΐου 2023 τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Μέγας Πανηγυρικός και Συνοδικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και συγχοροστατούντων των υπολοίπων Μητροπολιτών. 

Στον Εσπερινό παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης κ. Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως κ. Ζαμπούκης, οι Βουλευτές Έβρου κ.κ. Δημοσχάκης, Κελέτσης και Δερμεντζόπουλος, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Γαλατούμος, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Συλλόγων και τοπικών φορέων, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής υποστράτηγος κ. Συριτούδης, ο υποστράτηγος κ. Μπακιρτζής, Διοικητής της 12ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού "ΕΒΡΟΥ", ο Αστυνομικός Διευθυντής Αλεξανδρουπόλεως κ. Λάμπρος Τσιάρας, ο Λιμενάρχης κ. Ευστράτιος Ψύρρας και λοιποί αξιωματικοί του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος προσεφώνησε τους Συνοδικούς Μητροπολίτες και τους καλωσόρισε στην Αλεξανδρούπολη ευχαριστώντας τους για την τιμή να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις των Ελευθερίων και του Ιωβηλαίου Έτους της Μητροπόλεως. Ακολούθως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος αντιφώνησε εκ μέρους των Μελών της Δ.Ι.Σ. και ευχήθηκε για τις εορτές και ευχαρίστησε για τη φιλοξενία.

Αμέσως μετά εξερχόμενοι του ναού για τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Ελευθερώτριας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιχνών κ. Ιερόθεος άναψε τα κεριά στο ομοίωμα που αναπαριστά τα 100 χρόνια της Μητροπόλεως και ακολούθησε η λιτάνευση στους δρόμους της πόλεως.

Το πρωί της Κυριακής της Σαμαρείτιδος, 14 Μαΐου, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζιχνών κ. Ιεροθέου και ακολούθως η Συνοδική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Αντιπροέδρου της Δ.Ι.Σ., Μητροπολίτου Ζιχνών και συλλειτουργούντων των υπολοίπων Μητροπολιτών. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος ωμίλησε επικαίρως πάνω στο ευαγγελικό ανάγνωσμα και στην εορτή των Ελευθερίων της πόλεως.

Ακολούθως τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία των Ελευθερίων. Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως εξεπροσώπησε η κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Παρέστησαν, επίσης, ο Αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α. Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, ο Ευρωβουλευτής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του Ε.Λ.Κ. στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως κ. Ζαμπούκης, οι Βουλευτές Έβρου κ.κ. Δημοσχάκης, Κελέτσης, Δερμεντζόπουλος και Γκαρά, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Γαλατούμος, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Συλλόγων και τοπικών φορέων και πολιτευτές στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής υποστράτηγος κ. Συριτούδης, ο υποστράτηγος κ. Μπακιρτζής, Διοικητής της 12ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού "ΕΒΡΟΥ", ο Αρχιπύραρχος κ. Κούκουρας, Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αλεξανδρουπόλεως κ. Λάμπρος Τσιάρας, ο Λιμενάρχης κ. Ευστράτιος Ψύρρας, καθώς και ο Πλοίαρχος της Κανονιοφόρου ΚΑΣΟΣ που αγκυροβόλησε για τις εορτές στο λιμάνι της πόλεως.

Προ της Δοξολογίας ο Μητροπολίτης μας προσεφώνησε τον Αρχηγό του Στρατού μας κ. Φλώρο, τονίζοντας ιδιαιτέρως την εμπιστοσύνη και την αγάπη με την οποία οι εβρίτες περιβάλλουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδος μας, καθώς αποτελούν εγγυητή της σταθερότητας και της ασφάλειας της ακριτικής μας περιοχής. Ως ανταπόδοση και ευχαριστία για το ανύστακτο ενδιαφέρον του για την περιοχή μας, ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός επέδωσαν τιμητικά στον Αρχηγό κ. Φλώρο το ανώτατο παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, τον Σταυρό της Αγίας Γλυκερίας. Ο Στρατηγός κ. Φλώρος ευχαρίστησε τους δυο Μητροπολίτες για την τιμή στο πρόσωπό του και τόνισε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις στον Έβρο είναι σε υψηλότατο επίπεδο ετοιμότητας ενάντια σε κάθε επιβουλή.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας παρετέθη κέρασμα στο παρακείμενο Επισκοπείο της Μητροπόλεως και ακολούθως η μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο, όπου παρήλαυσαν οχήματα του Στρατού, καθώς και διμοιρία από μαθητές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και διμοιρία ναυτών, ενώ τους αιθέρες της πόλεως έσχισαν με τις διευλεύσεις τους μαχητικά αεροσκάφη F16.