Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

14/05/2023. Συναυλία-Ορατόριο "Ζείδωρος Βίος" για τα 100 χρόνια της Μητροπόλεώς μας (VIDEO)

Το απόγευμα της Κυριακής 14 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό Θέατρο της Αλεξανδρούπολης Συναυλία - Ορατόριο με τον τίτλο "Ζείδωρος Βίος" αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη σύσταση και δημιουργία της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Το Ορατόριο αποτελεί έμπνευση και σύνθεση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητροπόλεώς μας πρωτοπρεσβυτέρου π. Κωνσταντίνου Κωστάκη και μελοποιήθηκε από τον Πρωτοψάλτη και Καθηγητή Μουσικής κ. Γεώργιο Χατζηθεοδώρου, Άρχοντα Μαΐστορα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση και ενορχήστρωση του Ορατορίου είχε ο διεθνούς φήμης συμπατριώτης μας Μαέστρος κ. Κωνσταντίνος Δημηνάκης, ο οποίος είναι μαέστρος & μουσικός Διευθυντής της Orpheus Kammerorchester της Βιέννης. 

Σολίστ του Ορατορίου ήταν η mezzo-soprano κ. Έλσα Γιαννουλίδου και ο κ. Αλέξανδρος Τζιοβάνι, ενώ αφηγητής ήταν ο σκηνοθέτης και ηθοποιός κ. Νικόλαος Ζερβόπουλος.

Τα μελοποιημένα κείμενα του Ορατορίου τραγούδησαν και έψαλλαν αντίστοιχα η Μικτή Χορωδία "Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος" Θεσσαλονίκης υπό τη διδασκαλία του καθηγητού Θεολογίας κ. Χρυσοστόμου Σταμούλη και η Βυζαντινή Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας υπό τη διδασκαλία του Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού μας Ναού κ. Γεωργίου Δροσάκη. Τα κείμενα συνόδευσαν με διάφορα μουσικά όργανα η Ορχήστρα Δωματίου Αλεξανδρούπολης.

Ο Μητροπολίτης μας στην εναρκτήρια προσφώνησή του ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του Ορατορίου και έδωσε ως δώρο στον κ. Χατζηθεοδώρου και στον κ. Σταμούλη το μετάλλιο των 100 χρόνων και την εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Ζαμπούκης εξέφρασε τη χαρά του για την ξεχωριστή αυτή πολιτιστική εκδήλωση μέσα σε μια έντονη και κουραστική ημέρα, τονίζοντας παράλληλα ότι σε λίγες μέρες το Δημοτικό Θέατρο θα κλείσει για να ανακαινισθεί.

Μετά το πέρας του Ορατορίου απηύθηναν χαιρετισμό και ευχαριστίες ο κ. Χατζηθεοδώρου και ο κ. Σταμούλης

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ