Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

22/10/2023. Χειροτονία του Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου.

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 στον Ιερό Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό των Αθηνών τελέσθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η εις επίσκοπον χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου, πάλαι ποτέ Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεώς μας.

Στην Θεία Λειτουργία και στην χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Φλωρίνης προεξήρχε ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Διδυμότειχου κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Κοζάνης κ. Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και Παραμυθίας κ. Σεραπίων.

Στο ιερό βήμα παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος και Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος και ο Επίσκοπος Άσσου κ. Τιμόθεος από την Κολομβία.

Επίσης στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Αρχηγός Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγος κ. Χουδελούδης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κελέτσης, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Καλαντζής, ο Βουλευτής Έβρου κ. Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως κ. Ζαμπούκης, ο νέος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Αμανατίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Βόσδου, οι Δήμαρχοι Εορδαίας και Φλώρινας κ.κ. Πλακεντάς και Γιαννάκης και ο νέος Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Λιάσης. Επίσης τοπικοί άρχοντες, κληρικοί και μοναχές, καθώς και πλήθος πιστών από τις Ιερές Μητροπόλεις Αλεξανδρουπόλεως και Φλωρίνης κατέκλυσαν τον Μητροπολιτικό Ναό και βροντοφώναξαν το "Άξιος" για τον νέο Μητροπολίτη Φλωρίνης

Στον Χειροτονητήριο Λόγο του (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΕΔΩ) ο νέος Μητροπολίτης Φλώρίνης κ. Ειρηναίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ιδιαιτέρως, με συγκινεί το γεγονός ότι εξελέγην και χειροτονούμαι Επίσκοπος και Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, στην πολυβασανισμένη Μακεδονία μας και διαδέχομαι δύο μεγάλους επισκόπους. Τον θρυλικό κυρό Αυγουστίνο και τον αγιοπνευματικά χαριτωμένο κ. Θεόκλητο, των οποίων, του μεν πρώτου την πρεσβεία επικαλούμαι, του δε δευτέρου την ευχή και τη στήριξη επιζητώ».

«...Την ιερή αυτή στιγμή την οφείλω σε Σας· αν δεν με είχατε Εσείς επιλέξει και προτείνει για την Μητρόπολη Φλωρίνης δεν θα ήμουν τώρα εδώ. Γι’ αυτό και με όλη την πνοή μου ευγνωμόνως Σας ευχαριστώ. Προσεύχομαι σεμνά, ώστε η ταπείνωσή Σας, η ειρήνη Σας, η σωφροσύνη Σας, η αγάπη Σας, το εκκλησιαστικό φρόνημά Σας να είναι για μένα και την αρχιερατική μου πορεία ένα διαρκές μάθημα» – πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Φλωρίνης.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την χειροτονία όταν ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος ευλόγησε και έβαλε την μίτρα στο κεφάλι του επί 19 έτη Πρωτοσυγκέλλου του και πρώτου συνεργάτου του.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος δώρισε στον νέο Μητροπολίτη Φλωρίνης το εγκόλπιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μετά το πέρας της χειροτονίας και για πάνω από μία ώρα ο νέος Μητροπολίτης Φλωρίνης δεχόταν ευχές από το νέο του ποίμνιο, αλλά και από τους παλαιούς συνοδοιπόρους και συνεργάτες του στην Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ