Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

30-1-2008 Εορτή Τριών Ιεραρχών

ΕΟΡΤΗ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ 

Κάτω από την σκιά της εκδημίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, εορτάσθηκε φέτος η εορτή των Τριών Ιεραρχών, προστατών της Ελληνικής Παιδείας και των Χριστιανικών Γραμμάτων. Σε όλους τους Ναούς της Μητροπόλεως τελέσθηκε Θεία Λειτουργία με επίκεντρο τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος παρουσία των Προϊσταμένων της Πρωτοβαθμίου και Δευτεροβαθμίου Εκπαιδεύσεως του Νομού μας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο θεολογός-καθηγητής κ. Ζήσης Μητακούδης που αναφέρθηκε στις προσωπικότητες των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών. Τέλος, τελέσθηκε αρτοκλασία προς τιμήν των δασκάλων του 3ου Δημοτικού Σχολείου και μνημόσυνο των καθηγητών του 1ου Γυμνασίου της πόλεώς μας. 
Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία η Ιερά Μητρόπολις παρέθεσε πρωινό ρόφημα προς τιμήν των δασκάλων και καθηγητών της πόλεώς μας στο Ξενοδοχείο Εγνατία. Τους παρευρισκόμενους καθηγητές χαιρέτισαν οι Προϊστάμενοι της Πρωτοβαθμίου και Δευτεροβαθμίου Εκπαιδεύσεως του Νομού μας κ.κ. Εμμανουήλ Ταρτανής και Δημήτριος Μπόγλου που αναφέρθηκαν στην εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και στο ρόλο των δασκάλων στη σημερινή εποχή. Στο τέλος το λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας  που δικαιολόγησε την απόφαση να γίνει η εκδήλωση παρά το γεγονός της εκδημίας του Αρχιεπισκόπου, τονίζοντας ότι και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος θα επιθυμούσε να μην ματαιωθεί αυτή η εκδήλωση δείχνοντας έτσι την αγάπη που έτρεφε στους δασκάλους και καθηγητές. Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως τιμήθηκαν συνταξιούχοι καθηγητές-θεολόγοι που υπηρέτησαν επί πολλά χρόνια στον Έβρο. Οι καθηγητές που τιμήθηκαν ήταν οι:  π. Γεώργιος Βασιλειάδης, κ. Θεοδώρα Παλαμηδά, κ. Ιωάννης Βλαχόπουλος, κ. Δημήτριος Αραμπατζής, κ. Χρήστος Γκαϊτόζης και κ. Νικόλαος Πατιαλιάκας (απουσίαζε για προσωπικούς λόγους). Στο τέλος ο Μητροπολίτης μας μοίρασε το καθιερωμένο αναμνηστικό δώρο σε όλους τους παρευρισκόμενους καθηγητές.