Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

26/4/2009 Εορτή των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων στην Σαμοθράκη

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την Κυριακή του Θωμά, 26 Απριλίου 2009, εορτάσθηκαν στην Σαμοθράκη οι Πέντε Νεομάρτυρες,  Μιχαήλ, Θεόδωρος, Γεώργιος, Μανούήλ και Γεώργιος. Το απόγευμα του Σαββάτου τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χώρας. Την επομένη ημέρα, Κυριακή, τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτου μας, των ιερέων του νησιού και παρουσία των τοπικών πολτικών και στρατιωτικών αρχών του νησιού και της Αλεξανδρουπόλεως και πλήθους κόσμου που μετέβη στην Σαμοθράκη για την Εορτή των Αγίων Πέντε. Στην συνέχεια όλο το εκκλησίασμα κατευθύνθηκε λιτανεύοντας τα Ιερά Λείψανα και την Εικόνα των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων στο παλαιό εκκλησάκι των Αγίων έξω από την Χώρα όπου και αναπέμφθηκε δέηση. Μετά το τέλος της λιτανείας ο Μητροπολίτης μας μοίρασε στους παρευρισκομένους το πασχαλινό αυγό και το άρτι εκδοθέν βιβλίο του Παρακλητικού Κανόνος των Αγίων που συνέταξε στον Άγιο Όρος ο υμνογράφος της Μ.Χ.Ε. ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης και εκδόθηκε με την ευγενική χορηγία του Σαμόθρακος παιδιάτρου κ. Ξενοφώντα Ρηγόπουλου.

Επίσης, οι Άγιοι Πέντε Νεομάρτυρες εορτάσθηκαν πανηγυρικά και στον τόπο του μαρτυρίου τους, στο εξωκκλήσι στην Μάκρη παρουσία πλήθους κόσμου αλλά και σε όλες τις ενορίες της Μητροπόλεως πολλές από τις οποίες έχουν τεθησαυρισμένα τεμάχια από τα Ιερά Λείψανα των Αγίων.