“Στο τέλος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής μας επιφύλαξε ο Θεός μια ξεχωριστή ευλογία, να υποδεχθούμε στην πόλη μας την Ιερά εικόνα του Αγίου Βδαδιμήρου, ενός εκ των μεγαλυτέρων Αγίων της Ορθοδοξίας παγκοσμίως και, κυρίως, στην Ρωσία”. Με αυτά τα λόγια, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, το απόγευμα του Σαββάτου 12 Απριλίου 2014, υποδέχθηκε εντός του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου την εικόνα του Αγίου, παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους πιστών.
Η μεταφορά της Αγίας Εικόνος έγινε από το ιστιοφόρο πλοίο MIR (ΕΙΡΗΝΗ) της Κρατικής Ναυτικής Ακαδημίας της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη, το οποίο ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι του από τηνέδρα του και διασχίζοντας τα νερά του Ατλαντικού ωκεανού, πλέει τις τελυταίες ημέρες στην περιοχή της Μεσογείου, του Αιγαίου Πελάγου και ειδικότερα στο Θρακικό μας. Το ιστιοφόρο βρίσκεται απο το πρωί του Σαββάτου 12 Απριλίου στο λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως, απ' όπου το απόγευμα της ίδιας ημέρας ξεκίνησε η πομπή προς τον Μητροπολιτικό Ναό. Την Ιερή Εικόνα του Αγίου Βλαδιμήρου την μετέφεραν κατά την πομπή Ρώσοι δόκιμοι του πλοίου, με τον Μητροπολίτη κ. Άνθιμο να ευλογεί τους πιστούς. Ακολούθησε Δοξολογία, ο Εσπερινός της Κυριακής των Βαΐων και βραδυνή Θεία Λειτουργία, ενώ συνεχίζονταν η προσέλευση του κόσμου που ασπάζονταν την εικόνα του Αγίου Βλαδιμήρου.
Η εικόνα θα παραμείνει στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου και την Κυριακή των Βαΐων 13 Απριλίου 2014, ενώ αμέσως μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία το πρωί της Κυριακής, θα τελεσθεί Τρισάγιο στο μνημείο των Ρώσων στην πλατεία Μητροπόλεως. Η επιστροφή της ιεράς εικόνας στο καράβι θα πραγματοποιηθεί ανεπισήμως μετά την ακολουθία του Νυμφίου το βράδυ της Κυριακής.
Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ
Ρώσος Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, γιος του ηγεμόνα του Κιέβου Σβιατοσλάβ. Γεννήθηκε το έτος 950 μ.Χ. Η μητέρα του ονομαζόταν Μαλούσα και ήταν πρώτα υπηρέτρια της μητέρας του συζύγου της, δηλαδή της Αγίας βασίλισσας Όλγας, που ήταν η πρώτη που έγινε χριστιανή στη Ρωσία και οδήγησε πολλούς στην ευσέβεια.
Όταν ο Βλαδίμηρος κατέλαβε τον θρόνο του Κιέβου, στην αρχή ήταν ειδωλολάτρης και έτσι ενεργούσε. Πήρε πολλές συζύγους και απόκτησε 12 γιους και 11 θυγατέρες. Κατόπιν όμως, με τις θερμές προσευχές της αγίας γιαγιάς του και τη θεία φώτιση - πολλά σημεία λέγονται για την προσέλευση του στον χριστιανισμό - πίστεψε στον Χριστό και βαπτίστηκε στο Κίεβο το έτος 897 μ.Χ.. Παντρεύτηκε την αδελφή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασιλείου Β' του Βουλγαροκτόνου, Άννα και γκρέμισε όλα τα είδωλα που υπήρχαν στη χώρα. Βάπτισε τους περισσότερους Ρώσους χριστιανούς και έκτισε δύο ωραίες εκκλησίες στο Κίεβο. Η ζωή του άλλαξε ριζικά και έγινε αληθινός Χριστιανός και βοήθησε πάρα πολύ για την εξάπλωση του Χριστιανισμού. Απεβίωσε ειρηνικά στις 15 Ιουλίου του έτους 1015 μ.Χ.