Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

28/5/2019. Υποδοχή ιεράς εικόνος Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Χηλής.

Την Τρίτη 28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Νέα Χηλή η υποδοχή της ιεράς εικόνος του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα από την ομώνυμη Ιερά Μονή που βρίσκεται στο Ροδοχώρι Ημαθίας.

 
Η ιερά εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα μεταφέρθηκε στην πόλη μας μετά από τη θετική ανταπόκριση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ και της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Ροδοχωρίου στο αίτημα του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέας Χηλής και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Νέας Χηλής «Ο Άγιος Γεώργιος» μετά την ευλογία και άδεια του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου.

Την ιερά εικόνα υποδέχθηκαν το απόγευμα της Τρίτης ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος, εκπρόσωποι των αρχών και πλήθος κόσμου στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Νέας Χηλής. Μαζί με την ιερά εικόνα εξετέθη προς προσκύνηση τεμάχιο εκ των ιερών λειψάνων της Αγίας Υπομονής, της μητέρας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, η οποία εόρταζε κατά την 29η Μαΐου.

Ακολούθησε Δοξολογία εντός του Ιερού Ναού για την έλευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Γεωργίου και στο τέλος της Δοξολογίας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας μίλησε προς το εκκλησίασμα για την πίστη των προγόνων μας και δη των Ποντίων, οι οποίοι μετέφεραν κατά τον ξεριζωμό τους από τον Πόντο τα ιερά κειμήλια της Ορθοδοξίας και γύρω από αυτά έκτισαν ξανά τις ζωές τους στην Ελλάδα. Επίσης, αναφέρθηκε με λίγα λόγια και για την ζωή και το οσιακό τέλος της Αγίας Υπομονής. Ακολούθως, όλο το εκκλησίασμα προσκύνησε την ιερά εικόνα το ιερό λείψανο της Αγίας Υπομονής.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού μουσική εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης από την Χορωδία των Ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας με ύμνους για την Πόλη, την Αγία Υπομονή καθώς και θρήνους για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ενδιάμεσα από τα μουσικά μέλη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας με γλαφυρό τρόπο ανέγνωσε κείμενα χρονογράφων και ιστορικών που εξιστορούσαν το κάλλος και την ομορφιά της Βασιλεύουσας Πόλης, το μέγεθος και τον πλούτο της Αγίας Σοφίας και το θλιβερό τέλος όλων αυτών με την Άλωση του 1453.